ŠUMARICE OSTAJU U SRCU: Neke događaje iz istorije nikada ne smemo zaboraviti

Dragana MATOVIĆ

23. 10. 2021. u 10:11

Dobro je što predstavnici naroda koji su u ratovima ostavljali krvave tragove, imaju snage da priznaju osećaj stida, ali i sramota, i greh je što se potomci nevinih žrtava lako prepuštaju zaboravu.

ШУМАРИЦЕ ОСТАЈУ У СРЦУ: Неке догађаје из историје никада не смемо заборавити

Novosti

POSLE mnogo godina, obeležavanje užasavajućeg masakra u Šumaricama 1941, dobilo je medijsku pažnju kakvu zaslužuje. Konačno se i Javni servis "osmelio" da ceremoniju prenosi direktno na Prvom kanalu i za to bi trebalo da zahvalimo predsedniku Aleksandru Vučiću koji se poklonio senima ubijenih kragujevačkih đaka i nedužnih građana.

Veliki školski čas još jednom je podsetio na nekoliko hiljada potpuno nevinih ljudi, među kojima je bilo i đaka i profesora, kojima su na bestijalan način oduzeti životi, samo zato što su pripadnici naroda koji nije mogao da se pomiri sa okupacijom svoje zemlje.

Ovakvih događaja u našoj istoriji bilo je mnogo, ali skloni samozaboravu i okupirani onim što je dnevno i prolazno, po pravilu, takva stradanja polako guramo u stranu. Čak su i pojedini predsednici, poput Tomislava Nikolića, počeli da "beže" sa tog časnog školskog časa.

Određeni događaji u sopstvenoj istoriji se nikada, ni za trenutak ne smeju zaboraviti, ukazala je Klaudija Rot, potpredsednica Bundestaga, kao prvi visoki zvaničnik Nemačke koji je odao poštu žrtvama u Kragujevcu.

Izražavajući osećaj sramote što stoji na mestu koje je u nemačkom pamćenju i istoriji skoro nepoznato, Rotova je istakla da se ovaj "dan dubokog bola i suza" ne sme nikada zaboraviti.

Dobro je što predstavnici naroda koji su u ratovima ostavljali krvave tragove, imaju snage da priznaju osećaj stida, ali i sramota, i greh je što se potomci nevinih žrtava lako prepuštaju zaboravu. Zločini počinjeni u Kragujevcu, Kraljevu i drugim mestima, ne smeju da nam izmaknu iz vidokruga i sećanja, jer predstavljaju simbol slobodoumlja jednog naroda.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati