SVI OVDE KOJI ŽELE SANKCIJE PROTIV RUSIJE SU PROTIV SRBA: Vučić predsednik, ja premijer - najbolje rešenje za državu

D. Milinković

29. 03. 2022. u 12:00

DA li će se ostvariti naziv liste koju predvodim "Ivica Dačić - premijer" zavisiće od podrške koju dobijemo na izborima.

СВИ ОВДЕ КОЈИ ЖЕЛЕ САНКЦИЈЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ СУ ПРОТИВ СРБА: Вучић председник, ја премијер - најбоље решење за државу

Foto Z. Jovanović

Po meni je Aleksandar Vučić predsednik, a ja premijer najbolje rešenje za Srbiju, za političku stabilnost i za siguran i uspešan put naše zemlje u budućnosti.

To u intervjuu za "Novosti" poručuje lider socijalista Ivica Dačić i otkriva da još nije vodio razgovore sa Vučićem o raspodeli funkcija.

* Spekuliše se da je, osim vama, još dvojici funkcionera SNS obećano premijersko mesto?

- Meni ništa nije obećano, ja za to hoću da se izborim svojim rezultatom.

* Gde nalazite prostor za kampanju, s obzirom na to da je unapred poznato da ćete posle izbora sa SNS i da su vam programi manje više isti?

- To je deo našeg dogovora da nastupamo odvojeno na parlamentarnim izborima, podržali smo Vučića za predsednika, ali mi imamo odvojene kampanje za Skupštinu Srbije i lokalne organe vlasti. Mi ne možemo da vodimo kampanju za Skupštinu sa nosećom porukom "glasajte za Vučića za predsednika". Moramo da imamo svoje političke ciljeve, a svakom ko učestvuje na izborima cilj je da osvoji većinu za formiranje Vlade, a onaj ko je prvi na toj listi prirodno je i kandidat za premijera.

Foto Z. Jovanović

* Smatrate li da bi kampanja izgledala drugačije da se nije dogodila kriza u Ukrajini?

- Da, njen intenzitet bi bio jači i neke druge teme bile bi aktuelnije. Ne možemo da biramo vreme u kojem živimo, ali možemo da biramo ljude koji će da vode državu u teškim vremenima. Zato i smatram da je Srbiji potrebno jako i sposobno rukovodstvo. Mislim da sam do sada pokazao, na svim funkcijama na kojima sam bio, da umem i mogu da upravljam svim tim institucijama u različitim okolnostima i izazovima sa kojima se zemlja suočavala.

* Verujete li da će Srbija ostati imuna na pritiske sa Zapada i da neće uvesti sankcije Rusiji, za koje kažete da bi bile političko samoubistvo?

- Sankcije Rusiji bile bi direktno uperene protiv interesa Srbije, to bi veoma oslabilo našu poziciju kada je reč o odbrani integriteta i teritorijalnog suvereniteta. Svi oni koji se ovde zalažu za sankcije Rusiji su protiv Srbije. Rusi će sigurno preživeti naše sankcije, kad su preživeli crnogorske. Moramo da vodimo računa o svojim interesima, protiv sankcija sam ne zbog Rusije nego zbog naše zemlje. Nisam proruska, već prosrpska opcija. Ako pogledate kako se Zapad odnosi prema Prištini, vidite da su izrazili žaljenje zbog toga što oni Srbima na Kosovu i Metohiji nisu dozvolili da glasaju. I onda imamo situaciju da se sa nama razgovara, po principu, morate da uvede sankcije inače

Foto Z. Jovanović

ćemo mi vama da uvedemo sankcije.

* To je Vučić i nagovestio kao mogućnost...

- Kako će neko ko ne može da natera Kurtija da poštuje Srbiju i omogući glasanje, sada nama da preti? Ili je to u stvari sve farsa, da Kurtija neće ni na šta ni da teraju i da cela ova priča ima za cilj da se oslabi naša pozicija, a da oni lagano klizaju ka faktičkoj nezavisnosti.

* Kako odgovarate na tvrdnje dela opozicije da će sankcije Rusiji biti uvedene čim prođu izbori?

- Jasno opredeljenje Srbije prema ovom pitanju nema veze sa izborima. Za našu zemlju je važno da ostane u korektnim odnosima sa Rusijom zbog Kosova. Nas ne treba da vodi ljubav prema Rusiji ili strah od Zapada, već isključivo ljubav prema Srbiji. Surov sam, to sam naučio od Engleza - važni su samo srpski interesi. Ako govore da im nije bitan teritorijalni integritet Srbije, šta onda očekuju od nas? Da se posvađamo sa onima koji jedini brane teritorijalni integritet Srbije? A sve da bi Kosovo lakše ušlo u Ujedinjene nacije.

* Kakav rezultat koalicije oko SPS očekujete 3. aprila?

- Bolji nego na prošlim izborima kada smo imali nešto više od 10 odsto. I očekujem pobedu Vučića u prvom krugu. Mislim da drugi predsednički krug nije realna opcija, Vučić nema adekvatnog konkurenta i daleko je bolji od svih drugih. Nažalost, nedostatak kvalitetnih kandidata dovešće do toga da mnogi nekvalitetni ostvare značajniji rezultat nego što zaslužuju.

* Hoće li parlament posle ovih izbora biti šarenolikiji nego u sazivu koji ste vi vodili?

- Mislim da hoće, ali je u ovom trenutku teško reći ko će sve dobiti mandate. Da je po mome, malo njih bi ušlo u parlament. Bio sam protiv toga da se cenzus smanji sa pet na tri odsto. Doduše, mnogi ne mogu da pređu ni ovu granicu. Sigurne su tri opcije: Vučićeva koalicija, savez na čijem sam ja čelu i blok oko Đilasa. Moguće je da će zbog rezultata u Beogradu malu prednost u odnosu na druge opozicione liste imati koalicija "Moramo". Svi ostali su negde oko tri odsto.

* Može li opozicija da načne vašu vladavinu upravo u Beogradu?

- Kako kažu istraživači, u Beogradu će biti najozbiljnija situacija, što je nekako i normalno, jer su glavni gradovi uvek malo opoziciono nastrojeniji. Cilj nam je da zajedno sa SNS imamo 50 odsto odbornika. Na prošlim izborima SPS je osvojio nešto iznad šest odsto u Beogradu, cilj nam je da i to poboljšamo. Smatram da je Toma Fila dobar kandidat za gradonačelnika koji će sigurno podići broj naših glasova.

* Očekujete li da će biti protesta opozicije posle 3. aprila, u pokušaju da ospore izborne rezultate?

- To bi i imalo nekog smisla ako su rezultati na granici. Smešno je da ti kod razlike od 30 odsto tvrdiš da si pokraden. Sigurno će biti nekih pokušaja, ali potrebno je da im neko poveruje u to. Bolje bi bilo da pažnju posvete svom političkom programu i kandidatima, nego tome što se unapred opredeljuju za proteste kao način borbe.

NAŠI "ZELENI" SU PRAVI

* U "NAJEZDI" "zelenih" na izborima u koalicijama različitih ideologija, jedna ovakva stranka je i kod vas. Koji "zeleni" su pravi?

- "Zeleni Srbije" i Ivan Karić su i na nekoliko prethodnih izbora bili sa nama. On je bio državni sekretar u raznim ministarstvima, imali su poslanike u parlamentu. Oni su bili "zeleni" kad im je bilo vreme, bavili su se tim temama i ranije, a ne sada kada je to popularno. Ne možemo da zatvorimo sve fabrike zato što smo zabrinuti za životnu sredinu i budemo zemlja šoping-molova i kafića. Moramo da imamo industriju, naravno sa najvišim ekološkim standardima.

Foto Printskrin Večernje novosti

PRVI TEKST U "NOVOSTIMA"

* PRVI tekst o vama, i to kao o čudu od deteta iz Žitorađe, izašao je u "Novostima" davne 1971, kada ste imali pet godina. Konačno ste ga pronašli posle dugotrajne potrage...

- Novinar koji je to pisao, naveo je u tom članku da čak znam sve o političkim sistemima mnogih država. Mene je to uvek zanimalo, celog života mi je bila opsesija neki javni posao. Odmalena sam bio u toj oblasti, od predsednika odeljenske zajednice pa nadalje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)