OTIMAJU DRŽAVNU ZEMLjU NA ZLATIBORU: Urbanistički haos sve vidljiviji, policija istražuje malverzacije u selu Alin Potok

Z. Uskoković

nedelja, 09. 08. 2020. u 14:00

ОТИМАЈУ ДРЖАВНУ ЗЕМЉУ НА ЗЛАТИБОРУ: Урбанистички хаос све видљивији, полиција истражује малверзације у селу Алин Поток

Foto privatna arhiva

O MALVERZACIJAMA i divljoj gradnji na Zlatiboru godinama se pisalo i upozoravalo. To je toliko uzelo maha da su nadležni, po ko zna koji put, odlučili da uzmu stvar u svoje ruke i pokušaju da bar koliko-toliko situaciju dovedu u red.

Nelegalna gradnja, iskopavanje kamena na pašnjacima, narušavanje prirodnih lepota... samo su neki od problema sa kojima se susreću žitelji jedne od najlepših srpskih planina.

U Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije u Kraljevu u toku je istraga zbog sumnji na moguće malverzacije sa zemljištem u ataru sela Alin Potok na Zlatiboru. Krivičnom prijavom Policijske uprave u Užicu obuhvaćeni su odgovorni iz istoimene mesne zajednice, Ministarstva rudarstva i energetike i privatne firme "PRFL agregati" iz Branežaca. Da priča bude potpuno neverovatna svedoči i podatak da je reč o nekoliko parcela, od oko 40 hektara, u vlasništvu ni manje ni više nego - države Srbije!
Ali, krenimo redom. Decembra 2018. godine pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Užicu, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, podneli su krivičnu prijavu protiv četiri osobe zbog, kako je tada saopšteno, postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.
U tadašnjem saopštenju je navedeno da se sumnja da su odgovorno lice Mesne zajednice Alin Potok i republički rudarski inspektor Ministarstva rudarstva i energetike, Odeljenje geološke i rudarske inspekcije, omogućili dvojici odgovornih lica preduzeća "PRFL agregati" iz Branežaca nelegalnu eksploataciju mineralnih sirovina na teritoriji katastarske opštine Alin Potok, koju su oni potom prodavali pravnim i fizičkim licima. Pritom su, kako se navodi, ostvarili imovinsku korist od tadašnjih 274.947 dinara.

TITOVA VILA u "klinču"

Foto privatna arhiva

OKO Titove vile ili vile Aleksandra Pavlovića niče ovih dana veliki hotelski kompleks. Velelepna kuća, u užem centru Zlatibora, jedina zaštićena kao kulturno dobro, decenijama je bila okružena zelenilom. Sada je u središtu građevinskih radova, a kada se završi ceo posao na površini od oko dva hektara ostaće, obećavaju investitori, kao muzej u sklopu kompleksa "Titova vila Zlatibor".

Povod je bio taj što je selo Alin Potok, u opštini Čajetina, svojevremeno preuzelo na sebe vlasništvo nad određenim pašnjacima, suprotno zakonu i sklopila ugovor o korišćenju sa privatnom firmom. Reagovalo je i Republičko javno pravobranilaštvo i zabranilo da MZ raspolaže pašnjakom, jer je vlasnik spornih parcela država Srbija, a pravo korišćenja ima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U papirima Republičkog geodetskog zavoda navodi se da je reč o pašnjacima osme klase, površine 36.557 kvadrata. Na tom zemljištu, u međuvremenu, započeta je pre nekoliko godina i eksploatacija kamena. Sada se dve firme bore oko toga ko ima pravo na taj deo Zlatibora, iako o svemu treba da odlučuje država, a ne mesna zajednica.
- "PRFL agregati" pozivaju se na svoj ugovor sa MZ Alin Potok, koji je prema stavu javnog branioca ništavan, a preduzeće "Karavan Kop", koje je nekada eksploatisalo kamen, na zahtev za restituciju, koji su podneli, jer je zemljište nekada bilo privatna svojina i u vlasništvu porodice vlasnika - navodi izvor blizak istražnim organima. - U toku je i sudska parnica između njih oko jedne parcele.

NEPREPOZNATLjIVO Pogled sa vrha, na kome je čuveni spomenik, sada "puca" na nova naselja, Foto privatna arhiva

Sredinom maja ove godine Ministarstvo poljoprivredne (Odeljenje inspekcije za poljoprivredno zemljište) izašlo je vanredno na teren i "snimilo situaciju" kako bi se utvrdio način na koji se koristi poljoprivredno zemljište, koje je u državnoj svojini i da li su ispoštovane sve zakonom propisane naknade i dažbine.

Utvrđen je niz nepravilnosti, kao i nelegalno sazidani objekti na delu, čija je svrha korišćenja navedena kao poljoprivredno zemljište. Utvrđeno je i da taj deo koriste, mimo zakona, privredna društva "Pjević Zlatibor" i "Profil agregati DOO". U zapisniku se navodi da se donosi rešenje o zabrani svih radova, kao i da se traži da se pašnjaci vrate u prvobitno stanje.
Zlatibor je ovih letnjih dana prepun turista. Mnogi koji na planinskoj lepotici nisu boravili prethodnih nekoliko godina, bili su nemalo iznenađeni činjenicom da se vile, apartmani, ali i zgrade grade punom parom i u jeku letnje sezone. Urbanistički haos vidljiv je gotovo na svakom koraku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

SRB IN

09.08.2020. 14:06

Златибор, јел` то беше она лепа планина за одмор, док је владао диктатор Карађођевић, диктатор Броз и диктатор Милошевић? Чудна ова "демократија, слобода и људска права".

tadija64ZEMUN

09.08.2020. 18:23

skoro sve sto je zidano tamo u poslednjih 20 godina je bespravno,niko nikad nije odgovarao(a moralo je mnog biti pohapsenih,osudjenih na visegodisnje robije,i da im se oduzme sve sto imaju u svom posedu i oni i njihovi najblizi)previse crnogoraca sa parama dobijenih od prodaje svog kamena RUSIMA,tamo zidaju uz pomoc lokalnih mocnika na vlasti(koji su korumpirani i bahati),peru pare i bogate se ,a vlasti SRBIJE to gledaju i bas ih briga,jos i legalizuju umesto da poruse i da hapse,svima puna usta zakona i demokratije

poznavalac

09.08.2020. 21:01

@Dragan - Prvo, nije gradonacelnik nego predsednik opstine, drugo Čajetina nije grad nego varosica, trece, kad se oko nase zemlje drugi otimaju, to nije problem nego uspeh.