PARADA

Ivana Mićević

17. 09. 2022. u 09:20

NIJE Evropi više bitno ni što nema gasa, ni što inflacija divlja, ni što ne zna kako će pregurati zimu. Tema broj jedan u briselskim krugovima danima je beogradski "Evroprajd". Čak i Britanci, koji su u žalosti, "oplakuju" i otkazivanje "šetnje".

ПАРАДА

Novosti

Tako je u "Gardijanu", odmah iza vesti o smrti kraljice Elizabete, objavljen članak o "prajdu" u Srbiji. A cela analiza ilustrovana ovako: red fotografija vernika s krstovima i ikonama, monahinje, svi namršteni, a zatim nasmejane devojke koje se ljube, pored zastave duginih boja. Nisu zaboravili ni fotografiju napada na gej aktivistu iz 2001. Ali nema nijedne sa dosadašnjih "parada" održanih u Beogradu.

Nijedan argument za otkazivanje nije dovoljno dobar ni za EU, ni za zapadne medije, pa ni policijska procena da bi mogli biti ugroženi životi. Napade ekstremnih desničara, sa kojima ne mogu da se izbore u svojim prestonicama, rado bi videli na našim ulicama. Dobili bi argument više za nove kritike Beograda.

I dok se jedan po jedan evroparlamentarac, stajući na branik ljudskih prava, oglašava da osudi zabranu "šetnje", da najavi svoj dolazak i da podršku okupljanju, uprkos zabrani, nijedan ne pominje da je i skup onih koji su protiv "prajda", takođe, zabranjen! Ta šetnja nije po njihovom merilu ljudskih prava.

Ili ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji, koji svakodnevno trpe napade! Niko iz Brisela prstom nije mrdnuo kada su Nemanju Mitrovića i njegovog oca Sašu iz Babinog Mosta kod Obilića Albanci izboli samo zato što su Srbi. Nije bilo ni saopštenja, ni packe Prištini što su im institucije slepe i gluve na ove napade. Zato nema ni kažnjenih. A šetnje će možda i biti. Po cenu nereda, po cenu slomljenih glava. U Briselu ne pitaju za cenu! Oni je ne plaćaju!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)