FELJTON - IZMIRENJE FRANCUSKIH I NEMAČKIH MASONA: Slobodni zidari su podržali prijem Nemačke u društvo naroda

Slobodan Kljakić

10. 08. 2022. u 18:00

SVETSKOM skupu slobodnih zidara u Beogradu posvećujemo više pažnje, ne samo zbog značaja koji je imao u onom vremenu nego pre svega zato što je on docnije zanemaren, štaviše zaboravljen, čak i kada je reč o slobodnozidarskim vrelima.

ФЕЉТОН - ИЗМИРЕЊЕ ФРАНЦУСКИХ И НЕМАЧКИХ МАСОНА: Слободни зидари су подржали пријем Немачке у друштво народа

Obeležja na masonskim zgradama u Beogradu, Foto Vikipedija

U čemu je bila važnost ovog okupljanja, nesumnjivo održanog na čast srpskih i jugoslovenskih masona, postaje jasnije kada se oslonimo na pisanje pomenuta dva lista koja su s velikom pažnjom pratila rad masonskog kongresa.

Tako je "Politika" 14. septembra 1925. objavila dvostubačni tekst pod naslovom "Svečani ritual slobodnih zidara":

"Prema ranije utvrđenome programu za internacionalni kongres slobodnih zidara, održan je u nedelju 12. ovoga meseca svečani ritualni rad u prostorijama Velike lože 'Jugoslavija'. Radom je rukovodio veliki majstor jugoslovenskih slobodnih zidara. Posle njegovog pozdravnoga govora, uzimali su reč predstavnici pojedinih svetskih masonerija.

CILj ovog internacionalnoga kongresa je ne samo tretiranje izvesnih problema čisto intimne prirode, problema koji se odnose na unutrašnji rad i život svetske masonerije nego - i to je glavni cilj radi koga se kongres i sastao - rešavanje zajedničke saradnje na uspostavljanju opštega mira da bi se narodima omogućili kulturno i ekonomsko razviće.

Od svih govornika najburnije je bio pozdravljen nemački predstavnik dr Mifelman. On je svojom izjavom izazvao buru oduševljenja. Dr Mifelman je u jednome divnome govoru izneo ovu tezu: Što je bilo, bilo. U interesu zajednice i u interesu celoga čovečanstva to treba zaboraviti i nastojati da se više ne dešava. Velike organizacije sporije koračaju ka tome cilju. Treba početi od pojedinaca.

Završavajući svoj govor, dr Mifelman je prišao starome i impozantnome velikome majstoru Velikog orijenta francuskoga, Grusijeu, i pružio mu ruku. Stari Francuz je primio ruku, a zatim je na svoja staračka prsa pritiskao mladoga Nemca i dugo su, dugo ostali u bratskome zagrljaju. Među delegacijama ostalih naroda bilo je došlo do uzbuđenja i tronutosti koja je gonila na suze. Tako je došlo do obnove veza koje je rat prekinuo. Poljska delegacija je govorila u istome smislu, a njoj je sledovala i turska i sve ostale. Znajući značaj svetske masonerije, moramo verovati da će ovaj prvi poratni kongres, uz ovakve rezultate, imati značaja koji će se rasprostrti i na polja van intimnih masonskih redova."

U NASTAVKU ovog teksta, opisan je sled događaja posle okončanog masonskog ritualnog rada, o čijem toku je "Politika" očigledno iznutra bila vrlo dobro obaveštena: "Popodne, oko tri i po časa, duga povorka automobila krenula se od 'Palas Hotela' ka Topčideru i Košutnjaku. U tim automobilima, koje su Beograđani sa velikim interesovanjem posmatrali, pošli su da naprave izlet u beogradsku okolinu delegati na kongresu slobodnih zidara u društvu svoje beogradske braće.

Pošto su prošli kroz stari i senoviti topčiderski park, automobili sa slobodnim zidarima popeli su se divnim serpentinama koje prolaze kroz stogodišnju košutnjačku šumu i dospeli na vrh Košutnjaka, odakle se pruža krasan pogled na Beograd, Zemun i okolinu. Gosti su se dugo zadržali na vrhu Košutnjaka, diveći se panorami koja se sa tog mesta pružala pred njima. Vraćajući se u varoš gosti su zastali nekoliko trenutaka u blizini 'Gardiskog doma' u Topčideru, odakle su do njih dopirali zvuci prijatne muzike.

Jedan od vođa izleta, poznat Beograđanima, predložio je da uđu unutra, potkrepe se i odmore što su gosti oduševljeno prihvatili.

TAKO je došlo sasvim neočekivano, do susreta između predstavnika naše vojske i predstavnika moćne svetske organizacije Slobodnih Zidara. Prilikom pokazivanja gostima samoga doma i njegovih luksuznih salona, pukovnik u penziji i slobodni zidar g. Pera Lazarević, održao je u velikoj svečanoj dvorani jedan kratak govor.'Nalazimo se u domu oficira Kraljeve garde, rekao je g. Lazarević, koji kao i svi drugi oficiri sviju zemalja imaju svetu dužnost da brane svoju otadžbinu. Ali ja vas, kao njihov bivši kolega, uveravam da su oni pored svega toga veliki pobornici mira i da mirno možemo ostati u njihovom domu.'

Ovaj govor g. Lazarevića srdačno je pozdravljen i simpatično primljen od prisutnih delegata. Posle razgledanja salona i mnogobrojnih portreta članova dinastije Karađorđevića, gosti su izišli na terasu gde su svi u grupi fotografisani.

Odazivajući se želji g. oficira, braća slobodni zidari uputili su se stolovima koji su bili postavljeni u bašti. Tog momenta je naišao i komandant Kraljeve garde general g. Pera Živković koji se sa uglednim gostima pozdravio i upoznao. Pre nego što će sesti za stolove, na želju nemačkih delegata, slikali su se zajedno delegati francuskih i nemačkih framasonskih loža. Uz prijatnu i odličnu muziku, kojom je dirigovao kapelnik g. Pokorni, i odlično posluženi, gosti su se zabavili u 'Gardiskom domu' do šest i po časova, pa su se potom vratili u Beograd.

UVEČE je, u Narodnom pozorištu, na predstavi 'Kopelije' zapažen veliki broj slobodnih zidara koji će se u Beogradu zadržati još samo dva dana", piše na kraju ovog teksta, uz koji je "Politika" na dnu strane, preko sva četiri stupca, kako je onda grafički oblikovana, štampala impozantnu fotografiju grupe učesnika masonskog kongresa, snimljenu na terasi Gardijskog doma.

Zanimljivo je da "Vreme" istog dana, 14. septembra 1926, nije donelo vesti o masonskom kongresu, ali je zato sutradan objavilo trostubačni tekst pod naslovom "Svetski značaj beogradskog kongresa nesumnjiv je, izjavljuje jedan veliki majstor". U tom članku se navodi da je dan ranije kongres doneo svoje interne masonske dokumente i formulisao "apel na narode" formulisan u deklaraciji za javnost.

Izjava neimenovanog velikog majstora neke od inostranih loža uredniku "Vremena", objavljena je istog dana, 14. septembra: "Iz teksta rezolucije vidite duh koji veje u masonstvu. Ja smatram da je beogradski kongres od svetske važnosti, jer smo izradili nove i vrlo detaljne direktive za naš rad. Rešili smo da bezuslovno pozdravimo prijem Nemačke u Društvo naroda. Rešili smo da pomažemo svim silama Društvo naroda. Većina diplomata iz Društva naroda pripadaju slobodnim zidarima, i nema sumnje da će se oni odazvati našem apelu da porade na zbližavanju naroda i na pretresu ekonomskih činjenica kadrih da narode bace u sukob. Priznanje ekonomskih činjenica za kapitalne otvara novo poglavlje u smotrenom i plodnom radu masonstva.

POČAST SRPSKOM JUNAŠTVU

JEDNA delegacija posetila je Grob neznanog junaka na Avali i položila venac na kome je pisalo: "Nepoznatom heroju junaštva i otpora". U ovoj delegaciji bili su članovi masonskih organizacija Mađarske, Austrije, Bugarske i Nemačke, a na inicijativu masona iz Austrije i Mađarske. U "Vremenu" nije objavljeno obaveštenje da su dan ranije, u odvojenoj poseti, Spomenik neznanog junaka posetili masoni iz Čehoslovačke, polažući venac na kome je pisalo: "Neznanom junaku - poznatom junaštvu, čehoslovački slobodni zidari". Ovu vest je objavila "Politika" 15. septembra.

SUTRA: EVROPSKA UNIJA ZAČETA U BEOGRADU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)