DEVIZNE REZERVE 14 MILIJARDI: Izveštaj na kraju aprila

B.Ca

11. 05. 2021. u 16:56

BRUTO devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju aprila, iznosile 14 milijardi evra. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 136 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

ДЕВИЗНЕ РЕЗЕРВЕ 14 МИЛИЈАРДИ: Извештај на крају априла

D. Balšić

Neto devizne rezerve, devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju aprila iznosile su 11,6 milijardi evra.

Na kraju aprila bruto devizne rezerve su bile niže za 278,1 milion evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, što je rezultat prvenstveno odliva po osnovu plaćanja obaveza države ,ukupno neto 210,6 miliona evra. Na smanjenje deviznih rezervi u aprilu dodatno je uticao negativan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 123,5 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom aprila, ostvareni po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama, devizne obavezne rezerve usled uobičajene aktivnosti banaka i drugim osnovima, ukupno 115,7 miliona evra, bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu, efekat po osnovu svop transakcija - 28,0 miliona evra i odlive po drugim osnovima, ukupno neto 31,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 618,9 miliona evra i bio je za 150,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.144,7 miliona evra.

U aprilu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu kupila i prodala isti iznos deviza, po 45,0 miliona evra. Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala 50 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti