PLATA 500 EVRA, OBEZBEĐENI STAN I HRANA: Posla uvek ima, ali Srbe je sramota da ga rade!

Novosti online

04. 05. 2021. u 13:57

MLADI čine više od polovine onih koji žele da se bave uzgajanjem ovaca i koza, pokazuju podaci Udruženja odgajivača ovaca i koza "Rtanj".

ПЛАТА 500 ЕВРА, ОБЕЗБЕЂЕНИ СТАН И ХРАНА: Посла увек има, али Србе је срамота да га раде!

Foto: Depositphotos

Kako kažu, dosta mladih se vratilo na selo i započelo biznis tako što su uzeli subvencije i kupili stado od najmanje 100 ovaca. Ima i onih koji se "zalete" i brzo odustanu od ovog posla kada vide koliko ulaganja je potrebno.

Najveći problem je, zapravo, pronaći čobanina, jer gotovo da niko ne želi da se bavi ovim poslom, koji se u proseku plaća 500 evra, kažu upućeni.

Bane Stojanović, predsednik Upravnog odbora Udruženja odgajivača ovaca "Rtanj" kaže da je u poslednjih godinu dana, veliki broj mladih odlučilo da se bavi ovim poslom.

- Dosta je mladih je ušlo u priču sa uzgojem ovaca sa ozbiljnim investicijama. U našem Udruženju odgajivača, od ukupno 270 članova, bar 60 odsto onih koji su se učlanili imaju od 25 do 35 godina. Uporni su i uspevaju da postignu nešto, iako nisu mnogo znali o poslu. Izgradili su objekte, uzeli subvenciju od države i sada pokušavaju da naprave od toga isplativ posao, što u ovom trenutku nije lako - kaže Bane Stojanović.

Da bi se uzgajanje ovaca isplatilo, potrebno je imati najmanje 100 ovaca, kaže naš sagovornik.

- Sve manje od 100 ovaca nema smisla i služi uglavnom da se brzo rasproda. Od 100 ovaca, može da se zaradi jedna prosečna srpska plata, ali to nije dovoljno za celu porodicu. Pre tri, četiri godine moglo je da se zaradi mnogo više, tada je cena bila najbolja, ali sada je situacija malo stala - kaže Stojanović. 

Prema podacima Udruženja odgajivača ovaca Srbije, zaradu od ovog posla je teško izračunati jer na to utiču i cena goriva i repromaterijala. 

- Oni koji imaju manju proizvodnju, na primer 30 ovaca, ne mogu da se pohvale nikakvom zaradom, ali ko radi malo ozbiljnije i ima 100 i više ovaca, može da govori o nekom prihodu. Sa tim brojem može da se održava domaćinstvo i otprilike u godinu dana zaradi se oko 13,14 hiljada evra - rekli su iz Udruženja odgajivača ovaca Srbije. 

Mnogi misle da, ako kupe 100 ovaca i dobiju subvencije od države, odmah imaju dobru zaradu. Ipak, nije sve baš tako.

- Mnogi brzo počnu da rade ovaj posao, ali brzo i završe. Potrebno je spremiti hranu za kada ovce nisu na paši, izvoditi ih, ulagati. Često je slučaj da gaje ovce samo za prodaju mesa jer tako imaju manje posla. Kada se ovce muzu, onda se pravi sir i mlečni proizvodi, to je više posla. Veliki broj njih brzo pobegne kada shvati koliko posla ima i traže ovce samo za prodavanje mesa. Naravno, ima i onih koji su uporni - kaže Bane Stojanović.

Gotovo svi odgajivači imaju problem sa nedostatkom čobanina, kojih gotovo da nema, objašnjava naš sagovornik. 

- Prosečna plata za jednog čobanina je oko 400 ili 500 evra, uz plaćen stan i hranu. Ipak, retki su oni koji hoće da se prihvate tog posla, smatraju ga nedostojanstvenim. To mora da se promeni - kaže Stojanović. 

Drugi problem jeste što sirevi i mlečni proizvodi sa ovčijim mlekom nisu zaživeli na srpskom tržištu i još nemaju pravu cenu kada ih prekupci prodaju po centrima većih gradova. 

Cene su pale i otkup je manji od početka korone. Mnogi mladi koji su bili optimisti zbog toga su odustali od ovog posla i promenili mišljenje. Ni meso takođe trenutno nema dobru cenu, ali se odgajivači nadaju da će se takva situacija promeniti - kaže Bane Stojanović-

Kako podseća naš sagvornik, krajevi koji su poznati po ovčarstvu su uglavnom u južnoj i istočnoj Srbiji. 

- To su Kladovo, Negotin, Svrljig, ook se na Rtnju 15. maja održavaju Dani ovčara u naselju Ždraljica, gde će se održati izložba ovaca, proizvoda od ovčijeg i jagnjećeg mesa i sira, degustacija pečenja i radionice - kaže Stojanović.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Mire

04.05.2021. 14:13

Nije nikog sramota da radi,pričajte onako kako jeste.Plata od 400-500 evra je bedna jer je radno vreme svih 24h! Ne čuvaju se ovce u nekoj vukojebini od 7-15h pa kući na tuširanje i ručak.Ostaje se sa ovcama.Kakvi su uslovi za spavanje,održavanje higijene,ishranu?!Taj što hoće da se obogati prihodom od 100 ovaca,neka ih sam čuva.I neka kaže koliko plaća po satu a ne kolika je plata.

Ovce

04.05.2021. 18:16

@Mire - Koliko ja znam, za vreme žutih čobami su bili plaćeni i do1200e i falili su. Sada deca hoće od ovaca da prave posao, uzmu od države pare i čobana hoće za mizeriju a oni bi u fotelju i kancelariju.Mnogo rano su zamislili da postanu gazde. Bednnnnoooooo.

PERAAS

04.05.2021. 14:28

DA SU MANJE IZREKLAMIRANI NEKAKVI PAROVI , ZADRUGE I SLICNO GDE SE PROMOVISE PROSTAKLUK I PROSTITUCIJA NEPISMENIH UCESNIKA I VODITELJA , LJUDI SE NE BI STIDELI POSTENOG POSLA