OTVORENA FABRIKA U SMEDEREVSKOJ PALANCI: Vučić - Ovo je velika stvar za celu Srbiju! (FOTO/VIDEO)

Novosti online

24. 04. 2021. u 11:41

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas u Smederevskoj Palanci ceremoniji zvaničnog otvaranja južnokorejske fabrike “Kjungšin kejbl“ koja se bavi proizvodnjom delova za baterije za električna vozila .

ОТВОРЕНА ФАБРИКА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ: Вучић - Ово је велика ствар за целу Србију! (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: N. Živanović

Obraćanje predsednika Vučića:

- Pre svega, znam da ste siti naših govora, ali samo bih morao jednu stvar da kažem u skladu sa onim što sam naučio u Aziji. Ti ljudi mnogo rade, a onda, da kada dođu manifestacije onda je važno da značajem koji prikažemo kroz tu manifestaciju prikažemo koliko se radilo i koliku vrednost i koliki značaj to sve ima za društvo u celini, posebno za kraj u kom se neka fabrika podiže.

Predsednik je dodao da su svi govori kratki u odnosu na značaj i dobrobit koju će ova fabrika doneti Podunavskom kraju i celoj Srbiji.

- Niste pogrešili, mi ćemo se boriti za vaš dugoročni ostanak u našoj zemlji.

- Takođe, verujem da kada budete širili proizvodnju, nećete ni pomišljati na druge zemlje. 

- Nama ostaje još mnogo toga da radimo. Dosta smo puteva uradili - rekao je predsednik Vučić i onda najavio koje sve lokalne puteve država obnoviti.

- To danas možemo zato što će i Kjunšin da uplaćuje novac u budžet Smederevske palanke.

Predsednik je nagladsio da ovde radi više žena nego muškaraca i da je to izuzetno važno jer je to, neretko druga plata u porodici. 

- To će biti garancija da te žene mogu da planiraju potomstvo, da mogu da planiraju budućnost.

Predsednik je zatim istakao da država i opština pomažu parovima koji se odluče da planiraju porodicu i da daju dodatak za decu.

- Molim ljude samo da, ne znam kako da to kažem a da nikoga ne uvredim, a da povedemo računa i da pokušamo da imamo što više dece.

Predsednik se zatim investitorima i rekao da je ovo dodatni podsticaj saradnji.

Predsednik stigao na otvaranje fabrike: 

Predsenik je u krugu fabrike, pre zvaničnog puštanja u rad proizvodnog pogona, održao sastanak sa predstavnicima korejske kompanije i opštine.

Vučić je u Palanku stigao oko 11 sati i obišao unutrašnjost nove fabrike a prva reakcija mu je bila: Mnogo žica ima ovde!

On je primetio da su zaposlili sve žene jer su one marljivije i vrednije.

Vučić je istakao da se u ovom regionu rađa malo dece i da to pokazuje da nije sve pitanje teritorije, već ekonomskog razvoja.

Kako je dodao, ovo je nešto što će ljude naterati da razmisle o budućnosti i da ostanu ovde.

- Mnogo je važno kada dođu korejski investori, reč je o zemlji koja pravi čuda. NJihova inovativna sposobnost, industrijska snaga i naučni opus su uzor svakoj zemlji koje žele rezultate. Što više korejskih kompanije to je bolje za nas. Nadam se da će biti još njihovih fabrika u budućnosti - rekao je predsednik Srbije.

On je rekao da je dolazak ove komanije velika za stvar za našu zemlju i da je ponosan zbog toga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Generalni direktor kompanije Kjungšin Kejbl Seo Jae Keun je naveo da je kamen temeljac postavljen u maju i da je srećan da se fabrika otvara na vreme uprkos pandemiji koronavurusa.

- Siguran sam da ćemo kontinuirano rasti - naveo je Jea Keun i najavio da će do sledeće godine kompanija imati još 700 zaposlenih.

Nikola Vučen, predsednik opštine Smederevska Palanka rekao je da je za njegov grad to veliki dan.

- Od danas gledamo u budućnost. Počinje nova era razvoja naše opštine - rekao je on.

Posao za 700 radnika

 “Kjungšin kejbl“ će u fabrici zaposliti 700 radnika do kraja 2022. godine, a investicija je vredna 20 mliona evra.

Fabrika je izgrađena za nešto manje od šest meseci, u industrijskoj zoni Guberaš.

Svečanosti povodom puštanja u rad proizvodnog pogona prisustvuju i generalni direktor  “Kjungšin kejbl“ Europe Jae-Keun Seo, ministarka privrede Anđelka Atanasković, ambasador Republike Koreje u Srbiji Hjong-ćan Če i predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen.

 “Kjungšin kejbl“ Europe u Smederevskoj Palanci proizvodiće komponente za električne baterije automobila visoke tehnologije.

Nakon fabrike u Poljskoj, ovo je jedina fabrika u Evropi ove kompanije koja ima za cilj da evropskim proizvođačima i dobavljačima baterija za električna vozila isporuči ekološke automobilske komponente.

Otvaranjem fabrike u Srbiji, kompanija Kjungšin uspostavlja sistem kojim će efikasno odgovoriti na zahteve potrošača i tržišta lokalizujući sektore kao što su istraživanje i razvoj, proizvodnja, prodaja i servis u Evropi, koja je jedno od tri vodića tržišta u svetu, pored SAD-a i Kine.

U pitanju je investicija od 20 miliona evra, prva u ovom regionu, nakon više od 60 godina, koja je obuhvatila izgradnju fabrike, prateće infrastrukture i postupno zaposlenje 700 radnika do kraja 2022. godine, saopštila je kompanija.

Kompanija Kjungšin Kejgl Jurop je deo Kjungšin grupe, čija se postrojenja nalaze u brojnim državama širom sveta, uključujući SAD, Meksiko, Kinu, Poljsku, Južnu Koreju i druge države.

Korejska fabrka je osnovana 1974. godine i lider je na korejskom tržištu elektronskih delova za automobilsku industriju.

Ima godišnji promet od 611 miliona dolara. Radi u osam poslovnih objekata na tri kontinenta širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)