SRBIJA JE OSTVARILA JEDAN OD NAJBOLJIH REZULTATA: Zaključci sa sastanka predsednika Vučića sa predstavnicima delegacije MMF-a

Tanjug

21. 04. 2021. u 17:01

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem vido linka sa predstavnicima delegacije MMF, a šef Misije, Jan Kejs Martejn, istakao je da je Srbija ostvarila jedan od najboljih rezultata u prošloj godini uprkos izazovima pandemije i pozdravio odgovornu ekonomsku politiku i uspešno upravljanje krizom.

СРБИЈА ЈЕ ОСТВАРИЛА ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ РЕЗУЛТАТА: Закључци са састанка председника Вучића са представницима делегације ММФ-а

Foto: Instagram

Sagovornici su zaključili da osnovni cilj Srbije ostaje da sačuva teško stečenu reputaciju fiskalno sigurne zemlje, kao i da nadstavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako javni dug ne bi prešao nivo od 60 odsto BDP-a, čime Srbija odlučno nastavlja da radi na daljem rastu ekonomije, saopštila je pres služba predsednika.

Tokom razgovora, predsednik Vučić i Jan Kejs Martejn posebno su se osvrnuli na mere podsticaja i usvojena tri paketa mera za pomoć privredi i građanima, kojima je očuvana makroekonomska stabilnost i čak postignuta veća stopa zaposlenosti.

Martejn je posebno istakao da je Srbija bila jedna od retkih zemalja kojoj MMF nije korigovao početnu projekciju stope rasta od pet odsto koju je dao prošle godine.

Vučić je dodao da je Srbija već posle prvog kvartala 2021. godine na dobrom putu da ostvari planirani rast od 6% kako je i predviđeno, budući da je jedan od glavnih fokusa Vlade Srbije ulaganje u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija.

- Srbija je 2020. godine bila u samom vrhu po privednom rastu u Evropi i uveren sam da i ove godine možemo da uđemo u prve tri ili četiri zemlje po rastu“, rekao je Vučić i dodao da je zadovoljan time što Srbija i dalje, uprkos situaciji vezanoj za pandemiju, ima izuzetno jak priliv investicija.

Vučić i Martejn razgovarali su i o novom aranžmanu savetodavnog karaktera, koji je od posebnog značaja u svetlu unapređenja opšte investicione klime u Srbiji, kao i u kontekstu još većeg poverenja investitora. - On je zahvalio MMF-u i ličnom angažovanju Jana Kejsa Martejna na profesionalnoj i stručnoj podršci na koju Srbija umnogome računa.

Vučić je istakao i da će Srbija posebnu pažnju posvetiti reformama u javnim preduzećima, te da će prioriteti i dalje biti ulaganja u infrastrukturu, stvaranje još bolje klime za investicije, veća ulaganja u životnu sredinu, nauku i kapitalne projekte, što će dodatno i dugoročno doprineti stabilnom finansijskom rastu u narednim godinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

Katarina

21.04.2021. 18:05

Otvaraju se skole, bolnice, grade putevi i pruge, fabrike, sto doovodi do povecanog broja radnih mesta, sto privlaci strane investiture, a sve ukupno donosi neslucen rast domacoj ekonomiji i obecava lepsu bududcnost.

Iva

21.04.2021. 18:07

Ekonomska stabilnost nase drzave je fascinantna i premasila je sva realna ocekivanja. U poslednjih nekoliko godina ostvaruje se veliki napredak, sto biva prepoznato i od strane svetskih strucnjaka i sto Srbiji utire sirugrniji put u buducnost.

Jovana

21.04.2021. 19:08

Србија је у жижи интересовања, због остварених резултата на пољу имунизације, али и развоја инфраструктуре и страних инвестиција. То је доказ да смо на правом путу!

Marko

21.04.2021. 20:19

Lepo je čuti da smo nа listi boljih i naprednih država,a pohvala MMF-a nam je od značaja i daje nam snagu da nastavimo da se borimo za još veći napredak!

Ivana

21.04.2021. 21:30

Bez Aeksandra Vučića Srbija ništa ne bi uspela, ovo je veliki uspeh našeg predsednika da niže rezulatate jednim za drugim. Srbija danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče.