GRANICA SE OTVARA U PONEDELJAK U OSAM: Idete u Grčku - ovih pravila moraćete striktno da se pridržavate! (FOTO)

J. SUBIN

17. 04. 2021. u 09:00

TAČNO u osam časova, u ponedeljak ujutru, granice sa Grčkom, za naše državljane biće zvaničo otvorene.

ГРАНИЦА СЕ ОТВАРА У ПОНЕДЕЉАК У ОСАМ: Идете у Грчку - ових правила мораћете стриктно да се придржавате! (ФОТО)

Foto: EPA

Zasada naši građani neće moći da se kreću po Grčkoj, već će biti obavezni da idu samo u mesto gde su rezervisali smeštaj. Srpski putnici mogu da pređu na dva granična prelaza sa Bugarskom - Promahonas i Nimfeja.

Sve ovo važi do 14. maja.Ovo je, za "Novosti", potvrdila ministarka turizma Tatjana Matić.

- Uslovi su potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test, da nije stariji od 72 sata - objašnjava Matićeva. - Takođe, svako ko putuje u Grčku mora da popuni PLF formular 24 sata pre dolaska u zemlju. I dalje će se sprovoditi nasumično testiranje turista. Gosti će morati da se pridržavaju svih restriktivnih mera, koje važe i za državljane Grčke.

Foto: Tanjug

Kako nam je ispričao Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, zasada nema nekih ugovorenih i planiranih putovanja u Grčku, za Uskrs i Prvi maj.

ZADOVOLjNI

POSTAVILI smo neke polaske za Prvi maj i Uskrs. Ljudi zovu, raspituju se, ali nismo znali precizne uslove ulaska. Nadamo se i da će već prve ture tada krenuti, ukoliko bude dovoljno zainteresovanih, rekao nam je vlasnik jedne beogradske turističke agencije.

Formulari za ulazak u zemlje, potrebni su i za Tursku i Egipat - rekli su nam u turističkoj agenciji. - To ne predstavlja neki veliki problem, pa ne bi trebalo da bude ništa komplikovano ni za Grčku. Zadovoljni smo svim odlukama, samo da može da se putuje. Bilo kako.

- Idemo u skladu sa dogovorom, koji smo imali sa grčkim ministrom turizma Harisom Teoharisom - ispričao nam je Seničić. - To znači da se mere polako olakšavaju od 19. aprila, da bi, kako nam je rečeno, od maja bili otvoreni i prelazi sa Severnom Makedonijom. Tada će priznavati i antigenski test, a ne samo negativan PCR. Inače, formular koji je potrebno popuniti je bio i prošle godine. Ko ide sa turističkim agencijama na odmor, dobiće od njih šta treba da se popuni. Za sve ostale, formular se nalazi na zvaničnom sajtu njihovog ministarstva i potrebno je da bude popunjen 24 sata pred ulazak u zemlju.

Interesovanje za Grčku počinje polako da raste, objašnjava nam Seničić. I dok su se, kada je pre mesec dana najavljeno da će građani Srbije moći pod određenim uslovima da uđu u Grčku, raspitivali samo oni koji imaju izdate zamenske vaučere, situacija je sada drugačija. Krenule su i nove uplate za ovogodišnje letovanje na Egeju.

Foto: "Novosti"

- Agencijske letnje ture skoro nikad nisu išle pre 20. maja - ističe Seničić. - Kada budu krenule ture, očekuje se da će situacija biti malo rasterećenija. Postoji šansa, ukoliko sve bude po dogovoru, da ove godine bude oko 40 odsto od normalne sezone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti