TRAŽE VEĆE PLATE: Protest železničara u četvrtak ispred Vlade Srbije

Z. R.

14. 04. 2021. u 09:47

SINDIKATI četiri železnička preduzeća organizuju protest u četvrtak u 12 časova, ispred poslovne zgrade ovih kompanija u Nemanjinoj 6, a potom i ispred Vlade Srbije u Beogradu.

ТРАЖЕ ВЕЋЕ ПЛАТЕ: Протест железничара у четвртак испред Владе Србије

Arhiva

Oni zahtevaju hitan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Član štrajkačkog odobra i predsednik Sindikata "Srbija Kargo" Zoran Dašić kaže da je povod za protest nezadovoljstvo zaposlenih zbog malih zarada i kolektivnih ugovora koji ne štite njihova prava.

- Čak 40 odsto zaposlenih na železnici primaju minimalnu zaradu, a plata je od najnižih koeficijenata do 2,37 minimalna i ista za sve radnike - ističe Dašić. - Ovo nije politički skup i ne borimo se za interese stranaka, već za bolji materijalni položaj železničara. Svedoci smo šest godina katastrofalnog tretmana, zbog nezakonite cene radnog sata, najnižeg toplog obroka i regresa u odnosu na sva javna preduzeća. Loši kolektivni ugovori su doveli i dovode do tužbi koje prete da parališu železnička društva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Železničar

14.04.2021. 16:24

Tačno je da su železničarima male plate i da vecina ima minimalac, ali dotični sindikalac Dašić i ostali koji dižu štrajk nisu oni tu radi radnika već radi sebe. Isti su potpisanim kolektivnom ugovorom izgubili beneficije koje su imali na osnovu spavanja hrane dnevnica i jos koje kakvih bonusa koji na godišnjem nivou iznosi preko 14000000 din... E to je pravi razlog štrajka a ne plate radnika..