PROTEST MAŠINOVOĐA 23. MARTA: Sindikati četiri železnička preduzeća nezadovoljni zbog kolektivnih ugovora

Z. R.

17. 03. 2021. u 19:23

GLAVNI štrajkački odbor četiri železnička preduzeća najavio je u sredu protest za 23. mart. Predstavnici sindikata kažu da su svesni epidemiološke situacije i da će zbog toga organizovati protest sa ograničenim brojem ljudi.

ПРОТЕСТ МАШИНОВОЂА 23. МАРТА: Синдикати четири железничка предузећа незадовољни због колективних уговора

Foto I. Marinković

Zaposleni u "Infrastrukturi", "Srbija vozu", "Srbija kargu" i "Železnicama Srbije" nezadovoljni su zbog toga što iz kolektivnih ugovora železničkih preduzeća nisu izbačene odredbe zbog kojih je cena rada niža od propisane na republičkom nivou. Oni mesecima ukazuju i na loš materijalni položaj zaposlenih.

Predsednik Sindikata železničkog saobraćaja "Nezavisnost" Zoran Vučković je istakao da kolektivni ugovori koje su početkom februara potpisala tri reprezentativna sindikata u privrednim društvima, nisu u skladu sa zakonom, jer je njima ugovorena cena radnog sata od 77,54 dinara, što velikom broju zaposlenih ne obezbeđuje ni minimalnu zaradu.

- To je znatno ispod cene rada koju su usvojili Socijalno-ekonomski savet i Vlada Srbije od 183,93 dinara - rekao je Vučković.

- Zaposlenima koji dobijaju zarade ispod minimalne, koja iznosi oko 32.000 dinara, naknadno se isplaćuje dodatak kako bi dostigli visinu minimalca, što nije zakonito rešenje. Zato pitamo nadležne dokle ćemo biti građani drugog reda.

Predsednik Regionalno-granskog sindikata "Železnica Srbije" Saša Jocić rekao je da je pre potpisivanja Kolektivnog ugovora 30 procenata zaposlenih primalo plate niže od minimalca. Procenat se, kako kaže, povećao na 50 odsto radnika, otkako je minimalna zarada povećana.

- Bilo je sastanaka na ovu temu sa predstvnicima Ministarstva saobraćaja i rada, ali nije postignut nikakav pomak - rekao je Jocić.

Protest ispred sedišta "Železnica Srbije" organizovaće Savez sindikata železničara Srbije, Nezavisni sindikat železničara Srbije, Sindikat železničkog saobraćaja Srbije "Nezavisnost", Sindikat "Srbija kargo" i Regionalno-granski sindikat "Železnice Srbije".

POŠTOVANjE MERA

POČETAK protesta će biti u 11 i 30 ispred zgrade "Železnica Srbije" - najavio je Saša Jocić. - Planirano je da na skupu učestvuje 500 ljudi, koliko je i dozvoljeno aktuelnim merama zbog epidemije. U slučaju da se dozvoljeni broj učesnika na okupljanju smanji, mi ćemo to poštovati, kao i sve tražene epidemiološke mere na samom skupu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave