MALI: Nastavljaju se ulaganja u Zaječar, u privredu zonu „Zapad“ država uložila 200 miliona dinara

Novosti online

11. 03. 2021. u 16:44

MINISTAR finansija Siniša Mali danas je boravio u Zaječaru u poslovnoj poseti Gradu Zaječar gde se susreo sa gradonačelnikom Boškom Ničićem sa kojim je razgovarao o ekonomskoj i epidemiološkoj situaciji u tom gradu, pod uslovima pandemije koronavirusa.

МАЛИ: Настављају се улагања у Зајечар, у привреду зону „Запад“  држава уложила 200 милиона динара

Foto: Ministarstvo finansija

Nakon toga, organizovan je zajednički sastanak sa velikim privrednicima tog grada kao što su  Štrabag, Zaječarska pivara, TF Kabl, Tel-Kabl, FMT, RARIS (Regionalna razvojna agencija Istočne Srbije), TIS, Hotel Hamburg, KGH Inžinjering, PKS, Racio, Auto kuća Zaječar, Auto Bane, Forma, Štamparija Hepi, Belopan, Auto Škola „Stop 019“, Tekijanka, Nikolić Prevoz.

Obišao je i privrednu zonu „Zapad“ u čije je opremanje infastrukture država uložila 200 miliona dinara kao i gradilište buduće fabrike kablova zaječarske kompanije "Tel kabl", koja je prva investicija u ovoj poslovnoj zoni.

Foto: Ministarstvo finansija

Vlada Srbije je uložila novac u infrastrukturno opremanje Poslovne zone "Zapad", što podrazumeva izgradnju saobraćajnice, kanalizacije i elektromreže.

Ministar finansija najavio je dalja velika ulaganja u Zaječar, pre svega u zdravstvenu infrastrukturu, obnovu kanalizacione mreže, rekonstrukciju seoskih puteva, kao i izgradnju sportskih objekata.

Tom prilikom ministar se susreo i sa privrednikom iz Srbije Dejanom Jankovićem koji će prvi ovde otvoriti svoju fabriku „Tel-kabl“ koja će se baviti proizvodnjom telekomunikacionih, energetskih i instalacionih provodnika i kablova sa provodnikom od bakra.

Foto: Ministarstvo finansija

Kako je rekao velika su očekivanja i od kompanije “Aptiv”, koja dolazi u privrednu zonu “Zapad” i zaposliće 2.500 ljudi do 2022. godine. „Puno radimo na tome da dolaze nove fabrike i da se otvaraju nova radna mesta ovde“, poručio je ministar.

Govoreći o ostalim značajnim projektima u Zaječaru, ministar je istakao da je Zaječar zauzeo značajno mesto u okviru projekta „Srbija 2025“, te se tako zajedno sa kineskom kompanijom Si Er Bi Si (China Road and Bridge Corporation - CRBC), radi na projektu izgradnje 50 kilometara nove kanalizacione mreže  u ovom gradu.

- Taj ugovor sa Kinezima je već potpisan, čim se projekti završe kreće se sa izgradnjom. Izdvojili smo i dva miliona evra za rekonstrukciju fabrike pijaće vode u ovom gradu. Zdravstvena ustanova Zaječar je projekat vredan 35 milona evra. Republika pomaže i daje taj novac. Projekat je završen samo čekamo da se krene u rekonstrukciju. Da ne zaboravim, u Zaječaru imate 42 sela i ove godine u svim selima će biti rekonstruisani svi putevi, to je još dve milijarde dinara dodatnog novca na sve ovo o čemu sam pričao. Zaječar se, dakle, razvija i cela Srbija ide napred - podvukao je Mali.

Foto: Ministarstvo finansija

Mali je podsetio i da još 2017. godine uloženo oko 474 miliona dinara u Zaječar u rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih puteva, a dve osnovne škole koje su potpuno obnovljene.

- Ono što zanima građane Zaječara je šta ćemo dalje? Predsednik Vučić je bio ovde u decembru i postavio kamen temeljac za izgradnju novog stadiona ovde u Zaječaru. Taj stadion će biti vrlo brzo gotov, imaće 8.500 sedišta, imaće i malu salu za borilačke sportove. Neko će reći šta će stadion?Sport je postao biznis. Kada je biznis u pitanju hoćemo da stadioni budu ti koji će pokrenuti deo ekonomskih aktivnosti i po pitanju putovanja i dolazaka turizma i svega što podstiče razvoj jedne lokalne samouprave -  istakao je Mali.

On je rekao da je sa privrednicima govorio o paketima ekonomske podrške privrednicima, pripremljenim usled pandemije koronavirusa. Prema njegovim rečima, informisan je da su tri hotela iz Zaječara uzela pomoć koja je za hotele bila predviđena prošle godine a opredeljeno je da istu podršku uzme i ove.

Foto: Ministarstvo finansija

Ministar je najavio i da će se narednih dana izaći sa modelom na koji način će se pomoći nezaposlenim licima na teritoriji Srbije.

- Tako da mi imamo najsveobuhvatniji program mera i uprkos tome naše finansije su zdrave, držimo budžet pod kontrolom i javni dug nam je  u odnosu na BDP je ispod 60 procenata.  Ono zbog čega sam ja danas ovde je da podelim taj optimizam sa svima onima koji ovde žive.  Prioritet je bio i da kada smo dolazili u Zaječar na razgovor sa privrednicima, podelim sa njima ciljeve ekonomske politike i da vidim da li idemo u dobrom pravcu - precizirao je Mali.

On je podsetio da je ekonomski rezultati već u velikoj meri opravdali dosadašnje mere.

- Preduzeća su koristila prvi i drugi paket pomoći, koriste i treći paket pomoći i ponosni smo svi na činjenicu da je Srbija prošle godine imala najbolji rezultat kada je BDP u pitanju. Sa snažnim i sveobuhvatnim programom pomogli smo privrednike i naš privatni sektor, naša stopa nezaposlenosti prošle godine 9 odsto, u 2019. godine bila je 10,4 odsto. Dakle uprkos pandemiji i najvećoj ekonomskoj krizi mi uspevamo da sačuvamo radna mesta i da se borimo za nova i da podržavamo privrednike i privredna društva kao što je preduzeće Dejana Jankovića. To je politika od koje nećemo odustati - rekao je Mali.

On je pozvao sve privrednike u našoj zemlji da se jave i prihvate treći paket pomoći.

- Da podsetim, to je  tri puta po 50 odsto minimalne zarade, a idemo i sa celim minimalcem za one koji su ugroženi u oblasti ugostiteljstva, turizma, renta kar agencija, turističkim vodičima, a ide se i sa pomoći hotelima sa 350 era po indvidualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici i autoprevoznicima po 600 evra po svakom autobusu, sa još milijardu evra garatnih šema i plus pomoći svim građanima, 60 evra za sve punoletne građane i dodatnih 50 evra za naše penzionere, za naše najstarije sugrađane - rekao je Mali.

Foto: Ministarstvo finansija

Mali se prilikom posete zahvalio Ničiću na pozivu i na gostoprimstvu a privredniku Jankoviću poručio da ono što on proizvodi je tržišna utakmica i on je primer jedne uspešne tržišišne kompanije i čestitao mu na tome.

- Ali kao što vi pobeđujete u tim utakmicama koje vodite sa konkurentnima tako i Srbija pobeđuje kada je ekonomski razvoj u pitanju - zaključio je.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ocenio je posetu ministra finansija Siniše Malog veoma značajnom.

- Otvaranje prve fabrike koja je sagrađena u privrednoj zoni „Zapad“  planirano je u junu ove godine. Verujem i ubeđen sam da ćemo ovih dana imati još radosnih vesti prilikom dolaska i drugih ovde. Imao sam priliku da ministru obrazložim gde je uložen novac koji je država Srbija dala gradu Zaječaru, preko Ministarstva finansija. Reč je o 200 miliona dinara za izgradnju infrastrukture, severnog i južnog dela industrijske zone „Zapad“  ali i da popričamo o onome šta će sve doneti ova privredna zona - kazao je gradonačelnik Ničić.

Prema njegovim rečima, ovo ulaganje otvara dodatnu perspektivu za ovaj kraj u pogledu otvaranja i novih radnih mesta, oko 2.500 radnih mesta kada bude otvorena fabrika „Aptiva“.

- Mi ćemo uspeti i da ostala sela da povežemo na kanalizacioni korektor koji je u okviru zone do novog mosta koji će povezati naselja Kotlujevac i Poduj. Sve to otvara perspektivu za bolji život građana, pored plata imaće mogućnost da imaju drugačiju infrastrukturu u naselju koje je bilo jedno od najzapuštenijih u ovom gradu - dodao je Ničić.

Vlasnik jedne od prvih fabrika koja će se graditi u privrednoj zoni „Zapad“  Dejan Janković izjavio je da su prvi počeli da grade objekat, građevinski je u potpunosti završen, te sada sledi preseljenje starog pogona koji se nalazi dalje 600 metara prema gradu u zakupljenom prostoru već nekih 16 godina.

- Na ovom prostoru će imati svoju lokaciju. Tu ce u nekoj prvoj fazi zaposliti 50 ili 60 mladih ljudi. Decu koja su završila srednje skole ili fakultete. Kapacitet na ovoj lokaciji je tri puta veći nego na staroj. Sada smo se obratili gradonačelniku da nam se pomogne oko prilaznih saobracajnica koje će omogućiti privrednicima lakši pristup zoni - rekao je Janković.

U ovoj privrednoj zoni koja će se prostirati na 95 hektara, već su započeti pripremni radovi na izgradnji severne i južne saobraćajnice, a za privrednu zonu je iz republičkog budžeta već izdvojeno 200 miliona dinara. Očekujemo da će privredna zona nastaviti da se širi i da će stići još investitora.  Velika ulaganja u Zaječar će biti nastavljena u narednom periodu, a a sa tim su i očekivanja daljeg trenda smanjenja nezaposlenosti u Zaječaru. U februaru ove godine u Zaječaru je bilo 4.578 nezaposlenih, a godinu dana ranije, u februaru 2020. godine 4.964. Takođe, u februaru 2019. godine u Zaječaru je bilo 5.699 nezaposlenih.

Dakle, postoji trend smanjenja nezaposlenosti koji se nastavio i ove godine, uprkos pandemiji korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)