POD LUPOM NELEGALNE KLADIONICE: Sprovedena kontrola, uspostavlja se red

B.Caranović

29. 01. 2021. u 15:22

OD početka godine, inspektori Ministarstva finansija - Uprave za igre na sreću, su u saradnji sa službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova sproveli na teritoriji Topličkog okruga kontrolu nelegalnog priređivanja igara na sreću.

ПОД ЛУПОМ НЕЛЕГАЛНЕ КЛАДИОНИЦЕ: Спроведена контрола, успоставља се ред

Foto: Depositphotos

Policijska uprava u Prokuplju, Odeljenja kriminalističke policije, Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta je tom prilikom otkrila neregistrovane objekte u kojima su organizovane igre na sreću klađenje i igre na sreću na automatima bez odobrenje. Oprema koja je korišćena za priređivanje igara je privremeno zaplenjena.

Osim kod neregistrovanih organizatora igara na sreću, inspektori su na nekoliko lokacija otkrili nelegalne automate i kod registrovanih oranizatora igara na sreću, koji su takođe oduzeti. Tom prilikom izrečena je mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od 15 do 90 dana.

Protiv organiizatora igara na sreću bez odobrenja Uprave biće podnete krivične prijave nadležnom javnom tužilaštvu zbog sumnje na krivično delo neovlašćeno organizovanje igara na sreću.

Prema Zakonu o igrama na sreću, za nepravilnost koja je utvrđena prvi put, registrovanom organizaotru se zabranjuje rad 15 dana, a ako se ponovi, produžava se na 90 dana. Ako se kod priređivača i treći put, u periodu od 24 meseca pronađu automati ili oprema bez dozvole Uprave, istom se oduzima odobrenje za priređivanje. Iste mere predviđene su i za neprijavljena uplatno-isplatna mesta kladionica, stolove u igračnicama i drugu opremu za priređivanje igara na sreću.

U Ministarstvu finansija kažu da su korišćenjem opreme i lokacija koja nisu u legalnom režimu, registrovani priređivači suočeni ne samo sa privremenim zatvaranjem objekata i krivičnim prijavama, već i potencijalnim gubitkom dozvole za rad. Suzbijanjem sive ekonomije u ovoj oblasti, odnosno onemogućavanjem neovlašćenog organizovanja igara na sreću, osim zaštite budžetskih prihoda, štite se i interesi maloletnika, budući da legalni priređivači imaju niz obaveza koje se odnose na društveno odgovorno priređivanje.

OBAVEZNE NAKNADE

- Trenutno u Srbiji u ovom trenutku ima više od 33.000 automata i 2.000 uplatno-isplatnih mesta-kladionica, i svi oni podležu režimu licenciranja, odnosno potrebno je da budu prijavljeni Upravi za igre na sreću i ispune određene zakonom propisane uslove, a to podrazumeva i plaćanje određenih naknada za odobrenje i priređivanje -objašnjavaju u Ministartsvu fiinansija. - Svako njihovo nelegalno korišćenje, povlači i krivičnu odgovornost priređivača, odnosno organizatora igara na sreću, jer dovodi i do značajanog gubitka budžetskih prihoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili