VUČIĆ O RIO TINTU I JADARITU: Imaćemo najveću fabriku baterija za električna vozila, ceo taj kraj će procvetati

Novosti online

11. 01. 2021. u 22:25

ВУЧИЋ О РИО ТИНТУ И ЈАДАРИТУ: Имаћемо највећу фабрику батерија за електрична возила, цео тај крај ће процветати

Foto: Printscreen

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić večeras gostuje u emisiji "Ćirilica", gde govori o tome šta čeka Srbiju sledeće godine.

Vučić je govorio i o nalazištima jadarita koja će eksploatisati firma Rio Tinto, ali i o protestima koje je taj plan izazvao.

- Mi nemamo more ni prirodna bogatstva koja će nam odmah doneti milione. Imamo jadarit, i umirem od smeha kada protestuju zbog toga. Narod mora da zna istinu. Demonstriraju tamo u zapadnoj Srbiji zbog Rio Tinta i kažu da će tamo biti katastrofa. Tamo se neće desiti nikakva katastrofa - rekao je Vučić.

On je rekao da su dozvole Rio Tintu potpisivane od 2004. godine do 2012. godine, u vreme prethodne vlasti.

- Pa oni su 1. februara 2012. doneli rešenje o izvođenju radova i bušenju velikog prečnika. Dozvolu Rio Tintu su dali Đilas, Dulić, Mlađan Đorđević, Boris tadić i ostali - istakao je Vučić, pa dodao:

- I sad idu demonstriraju. Protiv koga, protiv samih sebe. Nisam ja to potpisao nego oni. I šta sad, moramo da platimo 100 milijardi odštete. Da su mene pitali ja bi im rekao da im uzmu pare pre potpisivanja ugovora. A nisu im uzeli ni dinara.

Litijum je materija koja je ključna za proizvodnju baterija koje se koriste u električnim automobilima, i predsednik je rekao da postoji uslov da bi Rio Tinto mogao da eksploatiše resurse.

- Mi nećemo da dozvolimo nikakvo bušenje dok ne naprave najveću fabriku baterija za električne automobile, da se ovde prave baterije. Pa onda pet posto rudna renta za Srbiju, i velika fantastična fabrika da procveta ceo taj kraj. I kreće izvoz u ceo svet. A to da stave nekome kovertu u džep, pa da nose blago iz Srbije neće moći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Dragan R

11.01.2021. 22:44

Jedna činjenica je kristalno jasna, a to je: Srbija je jedna od investiciono najboljih destinacija na svetu. Na tu činjenicu treba svi da budemo ponosni.

Luka

12.01.2021. 01:21

Posto kompanija Tesla automobili otvara najvecu fabriku u Berlinu za elektricna vozila mozda je to sansa da se Srbija ukljuci u prizvodnju baterija za iste.

Persida

12.01.2021. 07:33

Vazno je ici u korak sa svetom i vremenom u kojem zivimo. Ugovori su potpisani i sad sta je tu je. Ako otvore fabriku akumulatora i baterija, bice i novih radnih mesta.