PAD INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE: Poslednji podaci Makroekonomskih analiza i trendova

B. Ca.

11. 01. 2021. u 16:02

ПАД ИНДУСТРИЈСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ: Последњи подаци Макроекономских анализа и трендова

FOTO: Depositphotos

PODACI za novembar 2020. godine u celini pokazuju slabljenje privredne aktivnosti i napuštanje tendencija njenog daljeg oporavka posle aprila, naveo je ekonomista Stojan Stamenković u novom broju Makroekonomskih analiza i trendova -MAT.

Kako kaže, u 11. mesecu lane opala je industrijska proizvodnja, a posebno je izrazit međugodišnji pad proizvodnje prerađivačke industrije koja je dublji pad imala samo u aprilu i maju.

Na novembarski nešto blaži pad ukupne industrijske proizvodnje, kako kaže, uticao je međugodišnji porast proizvodnje rudastva i elektroprivrede.

- Sada je već izvesno da će i u celoj 2020. godini proizvodnja prerađivačke industrije biti nešto manja nego u prethodnoj godini - konstatovao je Stamenković. - U novembru je spoljnotrgovinska razmena porasla do apsolutno najveće vrednosti do sada i to zahvaljujući povećanju uvoza. Pokrivenost uvoza izvozom smanjenja do najmanje vrednosti posle aprila.

U novembru je zabeležena i redukcija međugodišnje stope rasta vrednosti prometa u trgovini na malo skoro do vrednosti iz novembra 2019. godine. Mesečna inflacija u novembru je zaustavljena, a kako konstatuje Stamenković u MAT, godišnja je umanjena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)