PREDSEDNIK U GOSPOĐINCIMA ISTAKAO: Gasovodom smo obezbedili bolju budućnost!

Tanjug

01. 01. 2021. u 07:07

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija gasovodom “Balkanski tok” obezbedila energetsku stabilnost i bezbednost, što je važno za privlačenje novih investitora.

ПРЕДСЕДНИК У ГОСПОЂИНЦИМА ИСТАКАО: Гасоводом смо обезбедили бољу будућност!

Foto: Printskrin/Tanjug

Vučić je u Gospođincima kazao da se sa tog mesta razvodi gas kroz sistem primarnog i sekundarnog gasovoda.

Ukazao je da gas preko tog gasovoda nabavljamo po ceni do 155 dolara, uz mnogo niže troškove transporta, nego preko drugog gasovoda preko kojeg smo se do sada snabdevali.

Vučić je podsetio da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po našoj teritoriji.

- Samo na to smo trošili 48 dolara. A sada će to koštati između 12 i 14 dolara. Mislim da su to značajne uštede. Strateški ovo je veoma važno za nas - rekao je on.

Imajući u vidu visoku cenu izgradnje gasovoda, povoljna okolnost je, kaže predsednik, što ćemo zajedno sa partnerom naplaćivati tranzitnu taksu i tako isplaćivati te troškove.

- Ovim gasom obezbeđujemo energetsku sigurnosti i dobijamo mogućnost da privučemo dodatne investitore - rekao je.

Vučić je najavio da će gas biti doveden još u mnoge opštine u kojima ga nema, čime će dodatno biti privučeni svi koji žele da otvore fabrike.

- Nama predstoji još mnogo posla, ali ovo garantuje izvesniju i bolju budućnost. Ne znam kako će ići između Rusije I Ukrajine oko trgovinskog sporazuma, ali Srbija je uz pomoć ruskih partnera uspela da osigura snabdevanje svoje teritorije - objasnio je.

Preko gasovoda kroz Srbiju gas će ići ka Mađarskoj i BiH, a postoji mogućnost i ka drugim zemljama u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (64)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)