VAŠINGTON PUCA IZ PRAZNE PUŠKE? Da li Sjedinjene Američke Države mogu da zakoče završetak "Turskog toka"

E. B. TALIJAN

19. 12. 2020. u 08:00

DOK Predlog zakona o finansiranju odbrane SAD za 2021. godinu, koji predviđa proširivanje sankcija za one koji su angažovani na projektu "Turski tok", čeka na Trampov potpis, srpski predsednik Aleksandar Vučić odlučno najavljuje da će ruski gas iz tog cevovoda u našoj zemlji biti pušten do Nove godine.

ВАШИНГТОН ПУЦА ИЗ ПРАЗНЕ ПУШКЕ? Да ли Сједињене Америчке Државе могу да закоче завршетак Турског тока

Turski tok

Vašington zaoštrava pretnje u nameri da spreči završetak ovog gasovoda, kao i "Severnog toka 2", jer strahuje da će Evropu učiniti previše zavisnom od ruskih izvora energije, povećavajući tako njen uticaj u regionu.

U Ministarstvu energetike, za "Novosti", kažu da je mala verovatnoća da SAD zakoče "Balkanski tok", kako se drugačije naziva drugi krak "Turskog toka", koji iz Bugarske ulazi u našu zemlju.

- Gas koji će dolaziti ovim tokom biće jeftiniji, imajući u vidu da će iznos transportnih troškova biti niži nego za "plavi energent" koji u našu zemlju stiže preko Mađarske - ističu u Ministarstvu.

Srbija u maju sledeće godine planira da završi kompresorsku stanicu, a ostali su i radovi na blok i mernim stanicama. Međutim, kako ističu u Ministarstvu, to neće ometati probno i komercijalno puštanje gasovoda u rad, jer je pritisak dovoljan da do Srbije stignu potrebne količine gasa.

Sankcije se proširuju

PREMA odredbama Zakona o budžetu za odbranu SAD za narednu godinu, za projekte "Turski" i "Severni tok 2" sankcije se proširuju na oblasti koje su vezane za usluge osiguranja ili reosiguranja, usluge ili uređaje za tehnološku nadogradnju, ugradnju opreme za zavarivanje, usluge ispitivanja, inspekcije ili sertifikacije potrebne za završetak ili rad cevovoda - navode stručnjaci, za naš list.

Vojislav Vuletić predsednik Udruženja za gas Srbije, ocenjuje kao odličnu vest najavu predsednika o puštanju energenta kroz "Balkanski tok".

- Dešava se nešto što je korisno za nas, građani će imati sigurno i pouzdano snabdevanje, jer ćemo gas dobijati i iz drugog pravca - ističe Vuletić, za "Novosti".

On odbacuje mogućnost da Vašington na bilo koji način zaustavi projekat.

- Amerikanci pucaju iz prazne puške, to je samo na nivou retorike - ističe Vuletić.

- Od toga nema ništa, sve ide svojim tokom.

Kako sada stvari stoje, "Balkanski tok" uspeva da izbegne sudbinu "Severnog toka 2" čiju su gradnju značajno usporile američke pretnje. U prilog tome svedoči i završetak radova na deonici "Turskog toka" u Bugarskoj, o čemu su u četvrtak izvestili mediji u toj zemlji.

S druge strane, Srećko Đukić, bivši diplomata i poznavalac prilika na energetskom tržištu, smatra da treba biti oprezan. Kada američki zakon bude donet, kako navodi, oni mogu da primene sankcije. Još neki stručnjaci ukazuju da bi situacija mogla da se iskomplikuje za "Gastrans" u određenim poslovima, ali niko o tome nema preciznije informacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati