SRBI ODLIČNO ZARADILI TOKOM KORONE: Uloženo im se vratilo trostruko, evo kako su to postigli

Novosti online

07. 12. 2020. u 10:35

CENA akcije kompanije „Tesla“ porasla je od početka ove godine više od 400 odsto. Tako su Srbi koji trguju deonicama ovog najpoznatijeg proizvođača električnih automobila, samo tokom 2020. zaradili oko 75 miliona evra.

СРБИ ОДЛИЧНО ЗАРАДИЛИ ТОКОМ КОРОНЕ: Уложено им се вратило троструко, ево како су то постигли

Foto: Depositphotos

Mnogi od njih trgovali su i deonicama drugih kompanija na inostranim berzama, te im je zarada, ukoliko su znali kada iz akcija treba da izađu, bila i daleko veća.

Akcijama Tesle trguje oko 5.000 naših građana, a njihov prosečan ulog je po oko 5.000 evra. Tako računica pokazuje da je svako od njih za nepunih godinu dana, samo na deonicama jedne kompanije, mogao da zaradi i više od 15.000 evra. Trenutna cena akcije Tesle na berzi je nešto manje od 600 dolara, a početkom 2020. iznosila je 86 dolara.

Kompanija „Tesla“ je 16. novembra dobila značajno priznanje, kada je Dau Džons saopštio da će je uvrstiti na listing indeksa, S&P 500, koji obuhvata najbolje (velike i srednje) kompanije u SAD. Posle četiri profitabilna kvartala uzastopno, berzanski odbor ovog renomiranog indeksa dao je zeleno svetlo za Teslu koja će 21. decembra zvanično postati sastavni deo indeksa.

Nakon ove objave, akcije Tesle „skočile“ su više od 13 odsto. Naredni dan, tokom redovnog trgovanja, akcija je ostvarila dodatni rast od preko 8 procenata.

Kompanija će biti jedna od 10 najvrednijih u sastavu indeksa S&P 500, sa tržišnom kapitalizacijom koja trenutno iznosi 8,2 milijarde dolara.

Inače, akcijama stranih kompanija trenutno trguje oko 8.000 Srba, što je praktično duplo više nego pre pet godina.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista