TRAŽI SE SEF VIŠE: Većina sigurnosnih kutija za čuvanje dragocenosti u prestonici zauzeta

B. Caranović

01. 12. 2020. u 15:17

SEFOVI pri bankama u Beogradu, namenjeni za čuvanje dragocenosti ili važnih dokumenata, razgrabljeni su i gotovo da više nema slobodnih.

ТРАЖИ СЕ СЕФ ВИШЕ: Већина сигурносних кутија за чување драгоцености у престоници заузета

Foto N. Fifić

Ako su i dostupne, to su uglavnom sigurnosne fioke u udaljenijim i manje pristupačnim delovima grada. Poslednjih meseci, iz pojedinih finansijskih ustanova kažu da je porasla potražnja za sefovima, pa da je zato ponuda oskudna i nedovoljna. Uz to, cene zakupa su povoljne, nema vremenskog ograničenja zakupa, a bankama ova sfera poslovanja nije zanimljiva, pa je i ne šire.

Procenjuje se da u prestonici ima nekoliko desetina hiljada sefova, a da je više od 90 odsto zauzeto. Dok je kod pojedinih banaka uslov da bi se zakupila kutija za čuvanje dragocenosti da se ima račun u toj banci, kod drugih finansijskih ustanova je pravilo da se sklapa ugovor, bez obaveze za otvaranje računa.

BEZBEDNOST

U POSLOVANjU sa sefovima banke primenjuju najstrože bezbednosne mere fizičko-tehničke zaštite kao i mere kontrolisanog video-nadzora, a sve u cilju zaštite i strogog kontrolisanja pristupa prostorijama u kojima se nalaze sefovi - kažu u Ubs. - Banke su u obavezi preduzimanja mere obezbeđenja i nadzora.

U Udruženju banaka kažu da najveći broj banaka koje posluju na tržištu Srbije ima u svojoj ponudi i sefovsko poslovanje, ali da njihov tačan broj nije moguće utvrditi, jer svaka banka čuva tu informaciju kao svoju poslovnu tajnu. Mogu ih zakupiti fizička i pravna lica.

Kako nam je ispričala Beograđanka Jelena M., nedavno su u njenom komšiluku opljačkana dva stana usred "bela dana", pa se zabrinula i rešila da potraži sef za nakit koji je nasledila od majke, ali se ispostavilo da to nije nimalo lak zadatak.

- U aktuelnoj neizvesnoj situaciji klijentima je bila važna sigurnost, pa su se češće nego inače opredeljivali za korišćenje sefova - kažu u Erste banci.

- Sef može da iznajmi svaki građanin ili vlasnik firme koji potpiše ugovor sa bankom. Kada se odluči da svoje vredne stvari poveri na čuvanje, dovoljno je da izabere kakav sef želi i da preda zahtev.

ORUŽJE NE ČUVAJU

BANKE nemaju pravo uvida u sadržinu sefa, ali postoje propisi koji definišu šta nije dozvoljeno držati u sefu. To su predmeti naoružanja, podložni eksploziji i izazivanju požara, predmeti podložni kvarenju i raspadanju, kao i oni čiji su promet i držanje zabranjeni zakonom. Korisnik sefa zadržava diskreciono pravo na tajnost prilikom izbora predmeta i stvari koje će odložiti u sef i u tom smislu banka je obavezi da obezbedi nepovredivost sefa i njegovo održavanje u ispravnom stanju.

Cena zakupa zavisi od veličine sefa i definisana je tarifnom politikom svake banke ponaosob. Iznajmljivanje uglavnom košta od 500 dinara do nekoliko hiljada dinara mesečno. Građani u sefovima u bankama najčešće čuvaju porodični nakit, zlato, ugovore, testamente, vrednosne papire, umetnička dela, ali ima i onih koji tu čuvaju novac.

- Klijentima savetujemo da u sefovima čuvaju hartije od vrednosti, nakit, zlato, plemenite metale ili porodično nasleđe, a ne novac - kažu bankari. - Mnogo je isplativije novac oročiti i na taj način na njemu zaraditi, nego ga ostaviti da leži u sefu bez ikakve nadoknade. Zakupci su različitog godišta, od najmlađih, studenata, do penzionera, a najčešći zakup je godišnji.

U Komercijalnoj i Vojvođanskoj banci potvrđuju da vlada stalno interesovanje klijenata za izdavanje sefova i da je većina zauzeta. Cena zakupa zavisi od dimenzija i statusa korisnika, kao i da li je klijent ili ne i kreće se u rasponu od 500 do 1.350 dinara mesečno.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024