TESTIRANJE, PA SKIJANJE: Hoteli na srpskim planinama uvode nova pravila za odlazak na zimovanje i smanjuju kapacitete zbog epidemije

J. SUBIN

12. 11. 2020. u 12:00

SRPSKI skijaški centri uveliko se spremaju za predstojeću sezonu, a procenjuje se da je do sada rezervisano oko 40 odsto kapaciteta, tokom novogodišnjih i božićnih praznika, ali i školskih raspusta. Zimovanje će ove godine biti organizovano pod posebnim merama bezbednosti, a pre nego što se smeste, gosti će u nekim objektima morati da dokažu da su zdravi. Boravak u pojedinim hotelima na Kopaoniku biće moguć jedino uz serološki test na virus korona.

ТЕСТИРАЊЕ, ПА СКИЈАЊЕ: Хотели на српским планинама уводе нова правила за одлазак на зимовање и смањују капацитете због епидемије

Striktna pravila za odlazak na skijanje

Hotelijeri već najavljuju da bi mogli da rade sa nekih 70 odsto kapaciteta, kako bi omogućili gostima maksimalnu sigurnost. To, s druge strane, za mnoge od njih znači i poskupljenje cena smeštaja.

- Uvešćemo obavezan serološki test za naše goste - rekli su nam u jednom hotelu na Kopaoniku. - Obezbedićemo im da rade testove u pojedinim gradovima i da ne čekaju. Instalirali smo najsavremenije pročišćivače vazduha, a ko nije gost hotela neće moći da ulazi. Kafić i restoran će raditi i napolju. Zaposleni će na sedam dana biti testirani. Poenta je da gosti dođu i da se osećaju bezbedno. Rezervacije uveliko kreću. Ideja je da radimo smanjenim kapacitetom, ali smo morali da podignemo cene.

Pojedini hoteli na Kopaoniku zadržaće prošlogodišnje cene aranžmana, a imaju i promotivne paketi za određene termine. Gostima će, u okviru tih pogodnosti, biti obezbeđene besplatne ski-karte i oprema.

Ipak, uz sve pogodnosti, skijanje na Kopaoniku, u apartmanu, za četvoročlanu porodicu, teško da može da košta manje od 1.000 evra, sa ski-kartama. Boravak u hotelu košta duplo više. Za razliku od Kopa, nešto jeftiniji je apartmanski smeštaj na Zlatiboru, ali ovaj ski-centar ima daleko manje staza od Kopaonika.

Inače, skijaši iz Srbije uveliko rezervišu i uplaćuju odlaske u inostranstvo. Od Bugarske, pa do nekih od najvećih i najlepših ski- -centara u Italiji, Francuskoj, Austriji i Švajcarskoj. Jedna od glavnih pogodnosti, kako su nam rekli u specijalizovanim agencijama za organizaciju skijanja, jeste ta što je zagarantovan povrat novca ukoliko se ne ode zbog epidemiološke situacije.

- Želje skijaša su velike, ali su svi sluđeni zbog ove situacije - rekli su nam u agenciji. - Ima dosta rezervacija za Kopaonik, ali i za region - Jahorinu i Bugarsku. Prave se rezervacije i za Evropu, ali se tu čeka šta će biti sa otvaranjem granica. Očekuje se da će to moći od decembra ili januara. Zasad je planirano da sezona u evropskim ski-centrima bude otvorena već oko 5. decembra. Bugarska ima i rešeno zdravstveno osiguranje sa Srbijom, pa ukoliko se neko razboli, može tamo besplatno da se leči.

APARTMANI POŽELjNIJI

OČEKUJE se da će ove godine najpre biti rasprodati apartmani i privatni smeštaji, jer ljudi zbog aktuelne epidemiološke situacije uglavnom žele da kontakte sa nepoznatim ljudima u objektima svedu na minimum. Cene u apartmanima na Kopaoniku, u sezoni, za četvoročlanu porodicu su oko 80 evra, ukoliko je smeštaj u centru, što je za nekih 10 evra skuplje nego prošle godine. Što je soba dalje od žica i centra, to su i cene niže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna