AMERIČKA RAZVOJNA KORPORACIJA OD 21. SEPTEMBRA U BEOGRADU: Iz Srbije će jačati region

E. B. Talijan

10. 09. 2020. u 15:00

IZVRŠNI direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), Adam Boler, najavio je da će 21. septembra u Beograd doći delegacija te institucije kako bi otvorila kancelariju.

АМЕРИЧКА РАЗВОЈНА КОРПОРАЦИЈА ОД 21. СЕПТЕМБРА У БЕОГРАДУ: Из Србије ће јачати регион

Foto DFC

Boler je na svom tviter-profilu sporazum između Beograda i Prištine, koji je postignut u Vašingtonu, ocenio kao istorijski. Tim dogovorom predviđen je dolazak u Srbiju ove američke korporacije koja se smatra jednom od najuglednijih finansijskih institucija u svetu.

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, istakao je da će dolazak predstavnika ove američke državne korporacije biti benefit za ekonomiju celog regiona.

- Korist će biti vidljiva kroz jeftine kredite za MSP, finansiranje infrastrukturnih projekata, ali i za prehrambenu industriju i logistiku i visoke tehnologije - ocenio je Čadež. - Mesecima radimo na pripremi projekata koje će ova korporacija podržati.

Foto: Tanjug

 

Ekonomista Ivan Nikolić kaže da dolazak te američke institucije predstavlja novi izvor ozbiljnijeg ulaganja SAD u Srbiju i region i ističe da su očekivanja velika i pozitivna.

- Ta institucija je naslednik nekada moćnog OPIK-a, osnovanog još 1971. godine, ali daleko moćnija, sa velikim finansijskim kapacitetom - objašnjava Nikolić. - Otvaranje njihove kancelarije je veliki podstrek investitorima da dođu i ulože novac.

IZAZOV

EKONOMISTA Ivan Nikolić ukazuje i da će za Srbiju biti izazov ukrštanje ambicija istoka i zapada, Kine, Rusije, Evrope i sada Amerike.

- Ovo otvara jedno novo poglavlje i šansu da na neki način formiramo poligon na kome će se nadmetati veliki za različite projekte - objašnjava Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna