JEDAN DATUM U OPTICAJU: Kada bi Grčka mogla da otvori granice za građane Srbije?

E. V. N.

29. 07. 2020. u 08:30

GRČKA neće otvoriti svoje granice za građane Srbije, gotovo izvesno, do 15. avgusta.

ЈЕДАН ДАТУМ У ОПТИЦАЈУ: Када би Грчка могла да отвори границе за грађане Србије?

Arhiva VN

Pitanje je da li će i posle toga naši turisti moći tamo na letovanje. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, na ovaj potez Grci su se odlučili zbog trenutne loše epidemiološke situacije u našoj zemlji. Uprkos zahtevima ugostitelja i hotelijera sa Halkidikija da se državljanima Srbije dozvoli ulaz, to se neće menjati.

Postojao je i nagoveštaj da bi mogao biti dozvoljen ulazak turistima, uz negativan PCR test na virus korona, ali očigledno se to neće dogoditi. Prostor gde naši građani mogu da putuju izuzetno je sužen, pa tako, kada je reč o regionu, možemo samo u Bosnu i Hercegovinu, bez ikakvih barijera. U Hrvatsku se može uz negativan test ili karantin, a ostale zemlje nas i ne puštaju. Izuzev Bugarske, koja je popustila mere i dozvoljava ulazak uz PCR.

- Turističke agencije sada ne planiraju Grčku uopšte, jer je sve neizvesno - kazao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. - Postoje neke indicije da se otvori granica za avio-saobraćaj uz negativan rezultat testa, ali je to pitanje i za agencije skoro neizvodljivo da bi vodile u Grčku.

OBAVEZNE MASKE

GRČKA vlada proširila je listu mesta na kojima je obavezno nošenje maske, kao odgovor na sve veći broj zaraženih. Tako, bez maske se ne može u supermarket, javni prevoz, taksi, tržne centre, kafe-bar, male prodavnice, uslužne objekte, banke, javna komunalna preduzeća i tokom lekarskih intervencija.

Sa Grčkom je ove sezone sve bilo napeto, naročito oko ulaska u zemlju - gužve su bile na graničnim prelazima, uz nesporazume oko momenta kada može da se putuje, pa sve do vraćanja srpskih turista koji su bili zaraženi virusom korona. Najbolje su prošli oni koji su samostalno išli na odmor, tačnije svojim prevozom. Mnogi od njih su ostali i produžili svoj odmor.

Srpski turisti slobodno mogu da putuju samo u Tursku i u Egipat. Interesovanje za ove destinacije ima. Manje nego ranije, ali ljudi ipak odlaze na more. Nedavno su turske vlasti najavile da više neće lečiti o svom trošku turiste iz Srbije, ukoliko se razbole. Ni kroz srpsku pokrajinu Kosovo više se ne može bez ograničenja. Tamo su uvedene mere obaveznog sedmodnevnog karantina. Više se ne može lako ni do Albanije i njihovog mora, iako tamo skoro naši i ne idu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna