ZAHTEV ZA POSKUPLJENJE NIJE STIGAO: Analiza pokazala da je proizvodna cena struje viša od prodajne

B. Ca.

18. 07. 2020. u 10:00 >> 01:25

UPRKOS najavama da bi cena struje mogla da poskupi već od septembra, u Agenciji za energetiku kažu da nisu dobili nikakav zahtev za korekciju.

ЗАХТЕВ ЗА ПОСКУПЉЕЊЕ НИЈЕ СТИГАО: Анализа показала да је производна цена струје виша од продајне

Foto D. Dozet

Eventualno poskupljenje deo je aranžmana koji je Srbija potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom, a odnosi se na obaveznu polugodišnju analizu stanja elektroprivrede. Poslednja analiza, na zahtev MMF, krajem juna, pokazala je da su troškovi proizvodnje struje veći od prodajne cene za domaćinstva i male potrošače!

Da li je istina da su cene kilovata niže od onih koje bi omogućile održavanje sistema EPS, pa da će na osnovu toga građani uskoro plaćati skuplje račune za struju, pokušali smo juče da proverimo u Ministarstvu energetike i Agenciji za energetiku. Dok iz Ministarstva nismo dobili nikakav odgovor, iz Agencije za energetiku AERS tvrde da zahtev za promenu cena struje - nisu dobili.

JEFTIN KILOVAT U SRBIJI

PROSEČNA cena kilovata za domaćinstva, bez poreza i taksa, iznosi oko 7,3 dinara, što je čini jednom od najjeftinijih u Evropi. Poslednje poskupljenje u Srbiji bilo je u decembru prošle godine i iznosilo je 3,9 odsto. Najskuplju električnu energiju u prvih šest meseci prošle godine plaćala su domaćinstva u Nemačkoj, Danskoj i Belgiji - oko 30 evra, a najmanje u Ukrajini - 4,42 evra za 100 kilovata. Među zemljama EU, čiji je prosek 21,59 evra, najjeftiniju struju imala je Bugarska - 9,97 evra. u Makedoniji je cena za 100 kilovat-sati bila 7,83, u Bosni i Hercegovini evro skuplje, u Crnoj Gori i Hrvatskoj 11, a u Sloveniji 16,34 evra.

- Zahtev za promenu cene nama upućuje EPS, ali nikakav zahtev nismo primili - kažu u Agenciji za energetiku. - Nije tačno pisanje pojedinih medija da je taj zahtev već upućen i da se čeka naša odluka.

Kako u ovoj agenciji kažu, procedura je inače takva da kada stigne zahtev za promenu cene struje, AERS kao jedino nadležno telo proverava sve stavke i usklađuje ih sa metodologijom i donosi odluku. Pre upućivanja zahteva, EPS se konsultuje sa Vladom, a kada predlog za promenu cene stigne u AERS, to telo, kao nezavisno, donosi konačnu odluku o poskupljenju struje.

Iz Elektroprivrede Stbije je potvrđeno da je preliminarna analiza tarifa urađena i da je dostavljena Ministarstvu rudarstva i energetike, a koja pokazuje da je cena proizvodnje struje viša od prodajne.

Pretpostavaka na osnovu podataka analize, nakon treće revizije aranžmana sa MMF, jeste da bi struja mogla da poskupi za nešto manje od osam odsto, a da bi prvi uvećani računi sa sumu od 7,7 do 7,9 odsto trebalo da stižu od 1. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!