DUPLI PRINUDNI SPASAVA PREDUZEĆA: Sve više vlasnika i direktora preduzeća šalje zaposlene na plaćeno odsustvo

J. Ž. Skenderija

17. 07. 2020. u 11:00

BEZ posla u Srbiji će ostati od 250.000 do 300.000 radnika, tvrde u Savezu samostalnih sindikata Srbije. Procenjuje se da će se tek na jesen osetiti ozbiljne posledice pandemije virusa korona na privredu.

ДУПЛИ ПРИНУДНИ СПАСАВА ПРЕДУЗЕЋА: Све више власника и директора предузећа шаље запослене на плаћено одсуство

Foto promo

Već sada sve više firmi traži od Ministarstva rada i sindikata dozvolu za produžetak plaćenog odsustva sa posla od 45 dana, jer se smanjuje proizvodnja i oni će za to vreme imati pravo na zaradu od 65 odsto.

Kompanije, po zakonu, imaju pravo na dva puta po 45 dana plaćenog odsustva, a za produženje moraju da traže odobrenje. Prema podacima Ministarstva rada, do sada im je 109 poslodavaca dostavilo zahteve za upućivanje zaposlenih na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana u skladu sa zakonom o radu.

- Najviše ih je iz metalskog kompleksa i automobilske industrije, ugostiteljstva i hotelijerstva, poljoprivrede, drvno-prerađivačke industrije, vazdušnog i kopnenog saobraćaja - kažu u Ministarstvu. - U prethodnoj 2019. godini ovakvih zahteva bilo je svega 25, a za ovu zaključno sa 14. julom četiri puta više.

ZARAŽENI

OSIM novca, firme muči i veliki broj zaraženih od korone. Tako ih je, prema podacima SSSS, u kragujevačkoj fabrici "Zastava oružje" 26, a oko 100 ih je u izolaciji, dok, recimo u smederevskoj čeličani nema zdravstvenih problema.

Prema podacima sindikata, u najvećem problemu su radnici automobilske industrije, koja je jedna od najugroženijih i u svetu, a najviše stranih investicija koje su došle u Srbiju je upravo iz te oblasti, a tu su i one koje proizvode komponente za ovu industriju. Primera radi, radnici kragujevačke fabrike "Fijat-Krajsler automobili Srbija" pre nekoliko dana počeli su da rade, ali se najavljuje da će vrlo brzo biti vraćeni kući. U sindikatu tvrde da u kragujevačkoj fabrici automobila sada radi 3.500 radnika i da će više od 3.000 otići ponovo na odmor, a da će mali broj ostati samo u službama neophodnim za održavanje fabrike.

- Saglasnost firmama daju najpre granski sindikati, a zatim i Ministarstvo - objašnjava Ljubisav Orbović, predsednik SSSS. - Finansije nisu najveći problem, već zdravlje zaposlenih, pa vlasnici i direktori preduzeća pokušavaju i na ovaj način da zaštite ljude.

Kako bi se premostili trenutni problemi i kako ne bi došlo do otpuštanja radnika, naglašava Orbović, zaposleni se šalju i na godišnje odmore.- Prinudni odmori, po našim saznanjima, nemaju nikakvu negativnu konotaciju, što je veoma važno - ističe on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije