CENA PŠENICE SKOČILA ZA 59 DOLARA! Drastična poskupljenja zbog rata u Ukrajini

Novosti online

01. 03. 2022. u 20:20

ZBOG krize u Ukrajini i napetosti u svetu tržište je potpuno poremećeno i cene su eksplodirale. Cene nafte, uglja, zlata i pšenice beleže neverovatne skokove, bukvalno iz sata u sat.

ЦЕНА ПШЕНИЦЕ СКОЧИЛА ЗА 59 ДОЛАРА! Драстична поскупљења због рата у Украјини

Foto: D. Dozet

Trgovina je bila poremećena i zbog pandemija korona virusa, dok je rat samo doprineo rastu cena.

Poslednje poskupljenje je definitivno najveće za poslednja 24 sata.

Nafta je jutros koštala 100 dolara po barelu, dok sada košta 106 dolara. Ugalj je jutros koštao 254 dolara po toni, dok sada košta 330 dolara.

Cena gasa je ostala nepromenjena od jutros.

Cena pšenice je juče iznosila 291 dolar po toni, dok u ovom trenutku iznosi 350 dolara.

Ministarstvo trgovine ponudilo je pšenicu i brašno iz robnih rezervi po subvencionisanim cenama. Proizvođači brašna mogu se prijaviti za pšenicu iz robnih rezervi po ceni od 25,3 dinara sa PDV-om.

Proizvođači hleba po subvencionisanim cenama mogu kupiti brašno "T-500" iz robnih rezervi po ceni od 33 dinara za kilogram, a ta cena uključuje PDV.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je Srbija nabavila dovoljne količine energenata i hrane.

On je novinarima u Palati Srbija rekao da su nabavljene količine pšenice i kukuruza dovoljne za narednih šest meseci i da je kupljeno 30.000 tona dodatnih količina brašna.

Dodao je da su obezbeđene i dovoljne količine pirinča, ulja, soli i dugotrajnog mleka, sardina, ali da se još uvek čeka potvrda za još 3.000 tona mleka u prahu

Kada su u pitanju energenti, naglasio je da postoje ratne i mirnodopske rezerve pri Vojsci Srbije, zatim pri Ministarstvu energetike i u robnim rezervama

- Problemi su sa cenama sirovina, sa cenama energenata i to su stvari koje ćemo uspeti u potpunosti da osiguramo za građane, da mogu da imaju stabilnost i sigurnost - naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, ima dovoljno dizela, benzina, mazuta, sirove nafte, mlaznog goriva i drugih rezervi za snabdevanje od 13 do 22 dana, u zavisnosti od energenta.

BONUS VIDEO: NAŠI UDARAJU A NE ZNAJU GDE - Haos u Harkovu, Ukrajinci granatiraju svoje stanovništvo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024