PODLA AKCIJA VELIKIH SILA: Lukašenko se hitno oglasio i upozorio Rusiju i Ukrajinu

Novosti online

01. 03. 2022. u 18:32

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da veoma moćne sile žele da osujete pregovarački proces Moskve i Kijeva.

ПОДЛА АКЦИЈА ВЕЛИКИХ СИЛА: Лукашенко се хитно огласио и упозорио Русију и Украјину

Foto: EPA

- Daj Bože da (predsednik Ukrajine Vladimir) Zelenski i njegova komanda izdrže i da ne skliznu u rušenje pregovaračkog procesa - rekao je Lukašenko, prenosi agencija Belta.

Prema njegovim rečima, rusko-ukrajinski pregovarački proces mogao bi da dovede do sastanka predsednika Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog.

Lukašenko smatra da su započeti rusko-ukrajinski pregovori važni kao startna platforma za mogući sastanak dvojice predsednika. Međutim, kako je rekao, da bi se taj sastanak održao, delegacije obe zemlje treba da pripreme pitanja o kojima će se razgovarati, uključujući i pravce kao što su demilitarizacija i denacifikacija.

Lukašenko je takođe saopštio da do sad nijedan deo Oružanih snaga Belorusije nije napuštao bazu. Istovremeno je dodao da su „oni spremni“ i da su „svi spremni“.

- I ako je potrebna mobilizacija, proverili smo sve spiskove, u roku od dva-tri dana mobilisaćemo sve jedinice koje bude trebalo mobilisati - istakao je Lukašenko.

Beloruski lider je naložio snagama bezbednosti da „zatvore“ zapadnu granicu kako bi sprečili invaziju NATO-a, pa čak i „najmanju operaciju“ sa njihove strane na beloruskoj teritoriji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

(Sputnjik)

UKRAJINSKA VOJSKA ISPALILA RAKETU NA RUSIJU: Otkriveno da li ima povređenih

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024