NOVOSTI ISTRAŽUJU: Kraća radna nedelja za veću produktivnost

J. Su.

24. 02. 2022. u 11:00

VEĆA produktivnost zaposlenih, ali i bolji balans između poslovnog i privatnog života, samo su neki od benefita četvorodnevne radne nedelje u jednoj kompaniji u Srbiji. Manji broj radnih dana mogao bi da postane praksa i u drugim preduzećima.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Краћа радна недеља за већу продуктивност

Foto Shutterstock

- Uvođenje četvorodnevne radne nedelje dalo je dobre rezultate - izjavio je Aleksandar Hangiman, generalni direktor i partner u toj kompaniji. - Od oktobra, otkako je zaživeo ovakav način rada u kompaniji, zabeležena je veća motivacija zaposlenih, agilnost, ali i rast odgovornosti i kvaliteta usluge.

Tokom pilot-projekta sprovedeno je istraživanje koje je omogućilo da se na osnovu merljivih podataka donese odluka o dugoročnom uvođenju četvorodnevne radne nedelje u ovom preduzeću. Pilot-projekat se, tako, usvaja - za stalno, navode u ovoj kompaniji. Uz to, da bi obezbedili kontinuitet poslovanja i kontakt sa klijentima i partnerima, uvedeno je obavezno dežurstvo po jedne osobe iz tima, tokom petog radnog dana.

Pre dve godine, u svetu je pravu buru podigla finska premijerka Sana Marin, kada je objavila da je za skraćivanje radnog vremena na četiri dana nedeljno. Posle te ideje, i Danci su bili pokrenuli raspravu o uvođenju četvorodnevne radne sedmice. Nedavno je i Belgija usvojila predlog o "zdravoj radnoj nedelji" - četiri radna dana tokom nedelje. Uz to, šefovi nemaju pravo da zovu svoje zaposlene posle radnog vremena. Ovakvu radnu nedelju žele i Nemci, uz uslov da broj radnih sati ostane isti.

Ipak, Srbija je generalno još daleko od ovog radnog modela. Kako je objasnio Hangiman, naše tržište je u tranziciji. Imamo dobre poslodavce, ali i primer onih koji to nisu. Ovde dolaze stručnjaci sa svojim porodicama iz celog sveta, a s druge strane imamo mesta poput Leskovca, Niša, Vranja, gde su tržišta u tranziciji.

- Tržište treba dovoljno da poraste da zaposleni imaju mogućnost da pređu kod drugog poslodavca - istakao je Hangiman. - Najveće zasićenje tržišta je u Subotici. Tamo radnik lako može da pređe kod drugog poslodavca kada je nezadovoljan postojećim. Gde ima mnogo posla, tu je pozicija zaposlenog dobra. Jer se firme bore za svoje radnike. Najviše nas, međutim, brine odlazak zdravstvenih radnika. Srbija nije zaštitila ovu profesiju, kako što je to Rumunija uradila i omogućila im da ostanu i rade u svojoj zemlji.

Preteča evropskoj ideji da se skrati radno vreme na četiri dana nedeljno, bila je firma "Javor" iz Ivanjice. Naime, oni su još osamdesetih godina skratili radni dan sa osam na šest sati i rezultati su im bili fantastični. Smanjilo se bolovanje, a i produktivnost je porasla za nekih 30 odsto.

PAUZA ZA SEKS

ŠVEDSKA je, zamalo, došla do najvećih prava radnika, pa je pre nekoliko godina bio predlog da se uvede plaćeni sat pauze tokom radnog dana, kako bi mogli da odu kući i imaju seks.

Član gradskog saveta Overtorneo Per Erik Muskos kazao je tad da postoje studije koje pokazuju da je seks koristan i da će to pomoći da se poboljšaju odnosi. Neće svi upražnjavati seks, smatra on, već će neko otići možda u šetnju.

NEDOSTAJE RADNA SNAGA

NIJE realno očekivati da bi neko iz Albanije ili Severne Makedonije kao zemalja "mini-šengena" došao u Srbiju da radi kad može da ode, na primer, u Sloveniju, smatra Hangiman.

- Očekujem da će Srbija nedostajuću radnu snagu "uvesti" sa istoka. Svakako, verujem da bi, recimo, lekari sa Kube bili dobri za Srbiju - kaže Hangiman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati