NOVI KRAK GONDOLE: Projekat za trasu do Čigote

N. Janković

04. 02. 2022. u 13:43

NAKON što je u potpunosti isplatila izgradnju panoramske „Gold gondole“, opština Čajetina planira produžetak trase ove turističke atrakcije i to na potezu od postojeće međustanice Ribnica do vrha Čigota. Ovaj krak biće dugačak 4.5 kilometra i omogućiće razvoj sportskih sadržaja na još jednom planinskom masivu.

НОВИ КРАК ГОНДОЛЕ: Пројекат за трасу до Чиготе

Arhiva

 - Stavljanje Čigote u finkciju sportskog turizma biće jedan od naših narednih poslova. U toku je izrada idejnog rešenja i stvaranje uslova da do kraja godine raspišemo tender za nabavku opreme, za novi krak gondole - naglasio je Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina.

Pre ovog posla, „Gold gondola“ će nabaviti još 20 kabina za postojeću trasu, kako bi se smanjile gužve i skratilo čekanje na polaznoj stanici turističke atrakcije. Planirano je i natkrivanje mehaničkog postrojenja na krajnjoj stanici, a preostalo je da se završe radovi na upravnoj zgradi.

- „Gold gondolom“ se do sada prevezlo skoro 300.000 posetilaca Zlatibora. Na kraju prošle godine isplatili smo poslednju ratu kredita, pa će od sada celokupan profit biti usmeravan u nove investicije na Zlatiboru i u celoj opštini - dodao je Stamatović.

Dugoročni planovi Zlatiboraca još su veći: oni se nadaju da će u perspektivi, gondola kao isplativa atrakcija, biti produžena prema Mokroj Gori i Pribojskoj banji.

- O ovoj ideji ćemo razgovarati sa susednim opštinama, sa Emirom Kusturicom kako bismo izgradili atrakciju regionalnog karaktera i umrežili ukupnu turističku ponudu našag kraja – ističe Stamatović.

Podsetimo, „Gold Gondola“ je počela sa radom u januaru 2021. godine i od tada predstavlja najznačajniji izvor prihoda na najposećenijoj srpskoj planini. Izgradnja je koštala je više od 13 miliona evra, finansirana je kreditom koji je Opština Čajetina u potpunosti isplatila krajem prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna