JAK DOLAR NE DRMA NAM DINAR: Rast američke valute neće bitnije uticati na naše građane

B. Ca.

20. 12. 2021. u 07:24

RAST dolara poslednjih nedelja zabrinuo je mnoge koji se pitaju hoće li to imati uticaj na domaću valutu i domaću ekonomiju.

ЈАК ДОЛАР НЕ ДРМА НАМ ДИНАР: Раст америчке валуте неће битније утицати на наше грађане

Foto M. Anđela

Stručnjaci smatraju da ne treba očekivati značajan uticaj jačanja dolara na srpski finansijski sistem koji je uglavnom vezan za evro.

Kako u Centralnoj banci kažu, rizici su izbegnuti smanjivanjem javnog duga u dolarima, a nema ni bojazni za stanovništvo, jer se krediti u američkoj valuti ne izdaju.

- Što se tiče direktnog uticaja jačanja dolara na srpski finansijski sistem, s obzirom na to da je srpska ekonomija više vezana za evro nego za dolar, ne treba očekivati značajan neposredan uticaj - objašnjavaju iz Centralne banke.

- Čak je i javni dug u dolarima zaštićen od deviznog rizika, a njegovo učešće u ukupnom javnom dugu tokom prethodnih godina značajno je smanjeno - sa oko 34 procenta s kraja 2016. godine na aktuelnih oko 10 odsto ukupnog javnog duga.

Foto N. Skenderija

Foto AP

Kada je reč o stanovništvu, podsećaju da zbog zabrane od 2011. godine indeksacije kredita građanima u bilo kojoj valuti osim evra, danas ovakvih kredita gotovo ni nema u bilansima banaka.

- Trend jačanja dolara u odnosu na evro, ali i u odnosu na druge najvažnije svetske valute traje od sredine ove godine, od početka juna, od kada je ojačao gotovo osam odsto prema evru - kažu u NBS.

- U najvećoj meri to je rezultat očekivanja tržišnih učesnika da bi Federalne rezerve SAD mogle započeti povlačenje stimulativnih mera monetarne politike. Najviše usled rizika rastuće inflacije u SAD i u svetu. Osim toga, uzrok su i očekivanja da će se nastaviti oporavak ekonomije i zaposlenosti u SAD, nakon velikih poremećaja tokom epidemije.

Kako naši sagovornici objašnjavaju, na poslednjem sastanku FED - Odbora za federalne rezerve, održanom početkom novembra, ovaj proces je započet odlukom o smanjenju neto kupovine obveznica u okviru programa olakšica, koji će biti završen do sredine sledeće godine. Tada bi moglo uslediti i prvo povećanje referentne kamatne stope FED-a.

- S druge strane, u zoni evra, ne očekuje se da bi Evropska centralna banka u skorije vreme mogla da reaguje na sličan način, iako je i u zoni evra došlo do snažnog ubrzanja inflacije - kažu u NBS. - Očekivani raniji proces pooštravanja monetarne politike u SAD, uticalo je na brži rast prinosa dolarskih obveznica i povećanu tražnju investitora za ovom valutom.

Da jačanje dolara ne ugrožava našu ekonomiju, smatra i ekonomista Ivan Nikolić.

- Ovde je valuta kojom se trguje evro, a mali deo spoljnotrgovinske razmene se obavlja u dolarima, pre svega kupovina energenata - kaže Nikolić.

- Poslednjih godina vođena je strategija smanjivanja dolarskog udela u spoljnom dugu, zbog prethodnih loših iskustava naglog jačanja dolara, koje se nepovoljno odražavalo na nominalnu vrednost duga u evrima. Sada smo neuporedivo manje izloženi ovom dvostrukom valutnom riziku.

VAŽAN ODNOS

KRETANjE kursa dinara u odnosu na dolar zavisi isključivo od kretanja kursa evra u odnosu na dolar na međunarodnom finansijskom tržištu, uzimajući u obzir stabilnost dinara prema evru u dužem vremenskom periodu - objašnjavaju u NBS.

- Kretanje valutnog para evro - dolar, koji je najtrgovaniji na svetu, odražava kretanja globalnih kapitalnih tokova. Značajnije promene mogu uticati na percepciju investitora za ulaganje u hartije od vrednosti.

UTICAJ AMERIČKIH IZBORA

JAČANjE dolara u odnosu na evro je očekivano - kaže ekonomista Ivan Nikolić.

- Između ostalog, to je rezultat jače i bolje dinamike američke ekonomije u odnsu na evropsku.

Drugi bitan faktor je povezan sa izborima u Americi. Ciklično kretanje vrednosti dolara prema evru zavisi umnogome od političkih faktora. U predizbornoj godini po pravilu dolar slabi, a dolaskom nove administracije - jača. To se dogodilo ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024