SKUPLJI GAS UPLAŠIO POLA SVETA: Drastičan skok cena mogao bi da ukasni brojne kompanije

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

05. 10. 2021. u 12:00

PROGNOZE zapadnih gasnih stručnjaka uplašile su potrošače plavog goriva da će im ove godine računi biti vrlo visoki. U Evropi i Aziji skočile su cene u odnosu na prošlu godinu i do jedanaest puta, a i u Americi je poskupljenje više od dva puta. Potražnja za gasom raste, pa se i cene gotovo svakodnevno povećavaju.

СКУПЉИ ГАС  УПЛАШИО ПОЛА СВЕТА: Драстичан скок цена могао би да укасни бројне компаније

Nemci rado sarađuju sa Rusima u projektu "Severni tok 2" / Foto AP

Sada se mnogi opravdano pitaju - dokle će poskupljivati gas? Podzemna skladišta u Evropi su poluprazna. Jaka zima je uticala da "Gasprom" prodaje mnogo gasa, izvoz je povećan i u Aziju. Leto je bilo pretoplo pa su radili rashladni uređaji, trošeći struju iz elektrana koje koriste kao gorivo gas. To je i dovelo do deficita plavog energenta, pa su skočile i cene.

Šok zbog rekordnog rasta cena gasa bolje se može razumeti ako se zna da se u avgustu prošle godine hiljadu kubika prodavalo za 89 dolara. Minulog meseca gas u Evropi se prodavao po ceni višoj od 1.100 dolara. U holandskim skladištima sada se hiljadu kubika prodaje po 1.187 dolara. Jedino dobro prolaze oni koji kupuju gas od Rusa po dugoročnim ugovorima, pa ga plaćaju četiri puta jeftinije.

Prisetimo se da su u vreme pandemije pale i cene nafte. Zato su naftaši smanjili proizvodnju, a zajedno sa njom i proizvodnju gasa. Sada je u Evropi poskupeo barel i došao do 80 dolara, a u SAD do 75 dolara.

Svi se slažu da je skok cena plavog goriva izazvan niskim nivoom zaliha na skladištima gasa. Kad je "Gasprom" smanjio prodaju Evropi zapadni propagandisti su govorili da je to namerno jer žele da naprave pritisak da brže proradi "Severni tok 2". Ali to nije tačno jer se petog avgusta dogodio požar u "Gaspromovoj" fabrici za kondenzaciju gasa u Novom Urengoju.

U vreme kada su zbog korone, lane, mnogi smanjili biznis bila je pala i prodaja gasa. Ali je sada poskupljenje gasa zabrinulo mnoge korisnike, pogotovo one kojima je on sirovina. Pre svega je to hemijska industrija. Zemlje koje proizvode struju i grejanje koristeći gas, takođe, imaju probleme jer će im konačni proizvodi biti znatno skuplji. To se odnosi na fabrike aluminijuma kao i cementa. U nevoljama su i proizvođači veštačkog đubriva jer im je sirovina gas. Prognoze su da će zbog vrlo visokih cena gasa manje kompanije bankrotirati.

U Ukrajini je korisnike gasa uhvatila panika jer je cena hiljadu kubika početkom oktobra dostigla čak 1.447 dolara. Bivši ministar ekonomije Ukrajine Viktor Suslov predviđa zemlji energetsku krizu jer je smanjen tranzit gasa preko ukrajinskog gasovoda.

Rukovodstvo u Kijevu je posebno zabrinulo to što su 27. septembra Mađari potpisali dugoročni ugovor na 15 godina sa "Gaspromom". Godišnje će Mađarska kupovati 4,5 milijardi kubika ruskog gasa. On će stizati iz dva pravca, gasovodom iz Srbije 3,5 milijardi kubika godišnje i milijardu iz Austrije... Taj ugovor je podigao nervozu između Kijeva i Budimpešte. Ukrajinci tvrde da je Mađarskoj bilo jeftinije da nabavlja gas preko ukrajinskog gasovoda. Zbog toga se Ukrajina žalila Evropskoj komisiji kako bi ona dala ocenu tog rusko-mađarskog gasnog ugovora. Već se sada vidi da će dogovor Mađara sa "Gaspromom" uticati na odnose Kijeva i Budimpešte. Mađari kažu da niko nema pravo da se meša u njihove unutrašnje stvari. Ministar spoljnih poslova Mađarske Petar Sijarto je objasnio da je mađarskoj vladi najbitnije da naredne zime stanovi njihovih građana budu topli. Posle 2024. Ukrajina će imati gubitak oko 200 miliona dolara zato što Mađarska neće koristiti njen gasovod.

Osim Mađara ruski gas je počeo da stiže preko gasovoda "Turski tok" i Hrvatskoj. Plavo gorivo Hrvatskoj dolazi maršrutom preko Bugarske, Srbije i Mađarske.

Da ne dođe do energetskog kolapsa veliki potrošači u Evropi, pogotovo u Nemačkoj, biće za to da se pusti u rad "Severni tok 2" koji je napravljen i treba da prođe testiranje. Samo povećana ponuda gasa na tržištu može da smanji sadašnje cene koje lete u nebo.

"GASPROM" RUŠI REKORDE

KOMPANIJA "Gasprom" je povećala proizvodnju, pa je u septembru dobila 40,8 milijardi kubika što je 12 odsto više nego za taj period 2020. Za prvih devet meseci je povećana proizvodnja "Gasproma" za 17 procenata. Ove godine je "Gasprom" dostavio u Tursku 20,3 milijarde kubika gasa dok je lane za taj period bilo dostavljeno samo osam milijardi kubika. Prema ugovoru "Gasproma" sa Ukrajinom on kroz njihov transportni sistem mora da prebaci u Evropu 40 milijardi kubika godišnje a ako želi dodatne količine mora da plati skuplje.

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)