RAZGOVOR O ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA: Siniša Mali se sastao sa direktorom Svetske banke u Beogradu Nikolom Pontarom

Novosti online

29. 09. 2021. u 14:43

MINISTAR finansija Siniša Mali sastao se danas sa novim direktorom kancelarije Svetske banke u Beogradu Nikolom Pontarom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj situaciji u Srbiji i svetu izazvanom pandemijom korona virusa, kao i o sprovođenju zajedničkih projekata.

РАЗГОВОР О ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТИМА: Синиша Мали се састао са директором Светске банке у Београду Николом Понтаром

Foto: Ministarstvo

Pontara je čestitao ministru Malom na ekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla, kao i na tome kako se borila sa pandemijom korona virusa. On je posebno pohvalio „zelenu agendu“ i emitovanje zelenih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, čime je Srbija postala jedina zemlja na Balkanu, i jedina zemlja u Evropi koja je van Evropske Unije, a koja je sprovela tu emisiju.

Ministar Mali se zahvalio na podršci koju Svetska banka pruža Republici Srbiji i istakao da dosadašnji rezultati iz ove godine pokazuju da se naša privreda u potpunosti oporavila, te dodao da je privredni rast u prvoj polovini godine iznosio 7,6%. Takođe, istakao je da je javni dug pod kontrolom i da će se zadržati na nivou ispod 60% BDP-a. On je rekao i da je Srbija u pravom trenutku izašla na tržište i emitovala zelene obveznice, te da će taj novac biti uložen na pravi način, u projekte izgradnje železnice, beogradskog metroa, kao i u obnovljive izvore energije i povećanje energetske efikasnosti.

Sagovornici su razgovarali i o zajedničkim projektima koji će se sprovoditi, kao što je razvoj tržišta kapitala, što je projekat od velike važnosti za Ministarstvo finansija. Očekuje se da krajem oktobra na sednici Vlade RS bude usvojena Strategija za razvoj tržišta kapitala, a upravo je u toku javna rasprava.

Takođe, na sastanku je bilo reči i o projektu razvoja lokalne infrastrukture, koji bi bio koofinansiran sa francuskim AFD-om, zatim projekat koji podrazumeva ispunjenje zelenih ciljeva kao i projekat koji se bavim upravljanjem javnim finansijama.

Tema je bio i aktuelni projekat koji se bavi reformom Poreske uprave, koja je u toku, a koja je jedan od prioriteta Ministarstva finansija.

Ministar Mali je zaključio da je Svetska banka važan partner naše zemlje, a sagovornici su se saglasili da je bitno da se nastavi sa strukturnim reformama, kako bi se nastavio rast privrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a