MINISTAR MALI: Ocena Stejt dipartmenta pruža dodatni podstrek i nadu da će Srbija još više napredovati

Novosti online

23. 07. 2021. u 14:19

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je istakao da je novi Izveštaj o globalnoj investicionoj klimi za 2021. američkog Stejt dipartmenta, u kome je Srbija visoko ocenjena, još jedan dokaz ispavne ekonomske politike koju sprovodi naša zemlja, te da postignuti rezultati, posebno kada je reč o finansijskoj disciplini i finansijskoj stabilnosti pružaju dodatni podstrek i nadu da će Srbija još više napredovati.

МИНИСТАР МАЛИ: Оцена Стејт дипартмента пружа додатни подстрек и наду да ће Србија још више напредовати

Foto: Tanjug/D.K.

- Ključ napretka jesu brojne investicije, koje uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona ne zaobilaze Srbiju. Naprotiv, kako je Stejt dipartment ocenio, sigurnost i stabilnost koju smo postigli, uz odličan strateški položaj zemlje, kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu, podsticaje za investiranje i aranžmane o slobodnoj trgovini, pre svega sa Evropskom unijom, izvesno predstavljaju pobedničku kombinaciju, u kojoj pre svega dobijaju građani naše zemlje - rekao je Mali.

On je napomenuo da se otvaranjem fabrika kreiraju i nova radna mesta, što vodi boljoj konkurentosti i uvećanju životnog standarda građana.

- Rast životnog standarda je cilj od kojeg Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić, ne odstupaju. Sve što Srbija čini, usmereno je ka boljitku građana ove zemlje. Možda po prvi put građani svedoče da je javni interes, odnosno interes građana važniji od privatnih interesa pojedinaca, sa čime smo se nekada susretali veoma često. Ekonomski napredak mora biti ravnomeran na čitavoj teritoriji naše zemlje, a u tome će značajno pomoći nikada veća infrastrukturna ulaganja. Samo do kraja godine imaćemo još četiri auto-puta u izgradnji, tako da će ukupno u izgradnji biti osam auto-puteva. Uz izgradnju puteva, radi se na železnici, kao i na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže širom Srbije, što je dodatni podstrek za strane direktne investicije - ocenio je.

Podsetio je i da se ne odustaje od sprovođenja ambicioznog plana „Srbija 2025“, koji vodi do značajnijeg unapređenja životnog standarda, otvarajući našu zemlju još više i za domaće i strane investicije.

Mali je posebno napomenuo da je investiciona klima u našoj zemlji značajno unapređena poslednjih godina, čemu je doprinela izmena ključnih propisa, ali i domaćinska i odgovorna ekonomska politika.

- Naime, uz očuvanje fiskalne stabilnosti i inicijative koje podstiču rast, poput nikad većih javnih investicija, prepoznata je i intencija smanjenja poreskog opterećenja. Nezaobilazne su i mere pomoći građanima i privredi koje se još uvek sprovode. Zahvaljujući trećem paketu pomoći ove godine, za šta je izdvojeno oko 266 milijardi dinara, Srbija je očuvala radna mesta i privredu. Istovremeno, javne finansije su stabilne i pod kontrolom uprkos potresima na međunarodnoj sceni, imajući u vidu da je održavamo nizak deficit, dok se fiskalni prostor koristi u cilju podrške privrednom rastu. Javni dug je na nivou ispod 60 odsto, koliko je propisano Mastriškim ugovorom - objasnio je on.

Mali je dodao da je od posebnog značaja odlična saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koja je isključivo savetodavnog karaktera.

- Koristimo najbolju svetsku praksu i primenjujemo je u Srbiji. Nosioci kapitala prepoznali su značajne promene koje su se u našoj zemlji dogodile prethodnih godina i koje su doprinele poboljšanju poslovnog ambijenta. Zato smo šampioni po pitanju privlačenja stranih direktnih investicija u ovom regionu. Očekujemo da ćemo sa Sjedinjenim Američkim Državama uspostaviti još bolju saradnju i još više unaprediti investicije iz te zemlje. Imamo posebna očekivanja kada je u pitanju IT sektor, ali i kada je u pitanju poljoprivreda, upravljanje čvrstim otpadom, zaštita životne sredine, obnovljivi izvori energije - naveo je Mali.

On je istakao da se mnogo očekuje i od dodatnog razvoja tržišta kapitala u našoj zemlji, posebno zelenih obveznica koje će biti posebno interesantne stranim investitorima, te da će detalji biti poznati nakon usvajanja Strategije razvoja tržišta kapitala, čije se usvajanje očekuje u septembru ove godine.

- Time ćemo unaprediti ponudu finansijskih instrumenata i istovremeno još više povećati i domaće i strane investicije. To nužno vodi daljem rastu BDP-a, rastu naše ekonomije, a samim tim i rastu plata i penzija - naveo je Mali i zaključio da Srbija nazaustavljivo ide napred.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN PLANINA: Ključna uloga krovova sveta