DO ZADRUGE ZA 100 DINARA: Kapital koji udruženi poljoproivrednici najčešće unose je desetostruk

B. Ca

14. 06. 2021. u 15:53

DA bi se osnovala poljoprivredna zadruga u Srbiji potrebno je najmanje pet članova, registrovano gazdinstvo i osnivački kapital od 100 dinara. Pola hektara je dovoljno za registraciju gazdinstva, svog ili u zakupu.

ДО ЗАДРУГЕ ЗА 100 ДИНАРА: Капитал који удружени пољопроивредници најчешће уносе је десетострук

Foto: S. Mladenoski

- Ako smatraju da udruženi mogu da unaprede proizvodnju, imaju bolji plasman na tržištu, najmanje pet radno sposobnih, kada odluče šta će raditi, treba da organizuju osnovačku skupštinu i odaberu direktora - kaže Jelena Nestorov Bizonj, sekretar Zadružnog saveza Vojvodine. - Zaključeni osnivčki ugovor overe kod notara što košta nekoliko hiljada dinara. Akta za registraciju mogu da uzmu i u zadružnim Savezma. Prijava za osnivanje sa osnivačkim ugovorom se predaju u APR.

Osnivačka akta se pripemaju od tri do pet dana, overa kod notara čeka dan do dva i zatim da APR donese rešenje još do pet dana.

- Iako je zakonski minimlani kapital ukupno 100 dinara, on je u praksi najčešće od 1.000 pa do nekoliko desetina hiljada dinara - kaže naša sagovornica. - Svi članovii ne moraju da ulože isto, ali svi imaju jednak glas u skupštini. Novoosnovane zadruge najčešće imaju od pet do 15 članova, a starije i preko 100. Za više od 20 članova, neophodna je i upravni i nadzorni odbor.

Samo osnivanje traje najviše deset dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti