SRBIJA NA ZELENOM PUTU: Država počinje više da ulaže u zaštitu voda i vazduha

S.B.

26. 05. 2021. u 14:17

DO kraja godine Srbija će početi izgardnju postrojenja za tretman otpadnih voda u 28 gradova i opština. Procenjuje se da je, samo da bismo u upravnjanju vodama sustigli evropski standard, potrebno da uložimo šest milijardi evra.

СРБИЈА НА ЗЕЛЕНОМ ПУТУ: Држава почиње више да улаже у заштиту вода и ваздуха

Foto: Tanjug

Istovremeno Vlada, kako je najavila premijerka Ana Brnabić na konferenciji "Zelena industrijska politika", radi i na unapređenju kvaliteta vazduha. UZ podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, počinje zamena energenata u sistemimaa centralnog grejanja koja još koriste ona fosilnog porekla.

- Tri su ključna prioriteta ove Vlade - istakla je Ana Brnabić. - To je zaštita kvaliteta vazduha, tretman otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom. Tu vidimo najveće posledice neinvestiranja i zato je važno da Vlada radi u partnerstvu sa evropskim organizacijama da bismo postigli rezultate koliko može brže. A potrebne su decenije da bi se videli rezultati. Ići ćemo u projekte unapređenja kvaliteta vazduha u gradovima i opštinama u kojima je najugroženiji zbog fosilnih goriva. Radi se na zameni u Kragujevcu, a biće zamenjeni i u Kosjeriću i Valjevu.

Prošle godine je usvojena Zelena agenda i za Zapdni Balkan, koja je nastavak evropskog zelenog dogovora. Evropi je cilj da za 30 godina postane klimatski neutralna. Taj zadatak je i pred Srbijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)