JUNACI RATA NISU ZABORAVLJENI: Borci sa Košara, Paštrika i učesnici proboja Koridora u Republici Srpskoj dobili pomoć

G. N.

20. 05. 2021. u 17:59

U UDRUŽENjU ratnih vojnih invalida, upriličena je ceremonija odavanja priznanja borcima sa Košara, Paštrika i borcima učesnicima proboja Koridora u Republici Srpskoj. Veterani učesnici rata, i porodice onih koji su odlikovani posthumno, dobili su novčanu pomoć, medalje i zahvalnice.

ЈУНАЦИ РАТА НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: Борци са Кошара, Паштрика и учесници пробоја Коридора у Републици Српској добили помоћ

Foto M. Anđela

U punoj sali Udruženja na Savskom trgu, komandanti su se podsetili svojih preminulih saboraca i vratili bolna sećanja na dane borbe, zatočeništva, i zverstava koje su preživeli. ODlikovani su vojnici i oficiri učesnici bitaka na Košarama i Paštriku.

Reč je o članovima 63. padobranske brigade, 125. i 349. motorizovane brigade, 53. graničnog bataljona i 52. bataljona vojne policije. Nisu zaboravljeni ni borci Vojske Republike Srpske - 2. ozrenske brigade i 1. prnjavorske brigade.

Pomoć i zahvalnost primila je i Ivana Andiev, supruga ruskog dobrovoljca na Kosovu i Metohiji Alberta Andieva, koji je nedavno preminuo.

Pokretač ove akcije je srpsko-američka humanitarna organizacija "Spasimo srpsku decu", čiji je osnivač Miloš Šupica, ličanin koji od 1955. godine živi u SAD. Lane je pokrenuta akcija "Jedan od hiljadu", sa idejom da 1.000 Srba iz SAD donira sredstva kao vid pomoći najugroženijim borcima iz pomenutih bitaka.

Skup je organizovan u saradnji sa SUBNOR Srbije, koji je borcima i vojnicima dodelio medalje.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar