EVROPSKA UNIJA ODLUČILA: Otvara granice za sve koji su primili obe doze vakcine

Novosti online

19. 05. 2021. u 12:07

EVROPSKA unija odlučila je da će otvoriti granice svim putnicima koji su završili proces vakcinacije protiv korona virusa, javlja AFP.

ЕВРОПСКА УНИЈА ОДЛУЧИЛА: Отвара границе за све који су примили обе дозе вакцине

Foto Tanjug

Čelnici EU pregovaraju o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, čime bi počeli sprovođenje plana za vitalni spas nadolazeće turističke sezone.


- Zastupnici iz Evropskog parlamenta, Evropske komisije i vlada država članica nastaviće pregovore u četvrtak - saopštili su iz portugalskog predsedništva EU.

Digitalni sertifikat mogao bi da otvori više zemalja EU za putovanja unutar Unije krajem juna, čak i dok traje pandemija korona virusa, kao i zabrinutost zbog novih sojeva virusa.

Takozvana digitalna zelena potvrda biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv korona virusa, da ima negativan rezultat testa ili da je prebolela bolest. To je uvedeno kako bi se izbegla diskriminacija osoba koje nisu mogle da se vakcinišu.


Cilj potvrde je što pre ukinuti mere koje su trenutno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja. Međutim, na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti sertifikat donosi unutar njihovih granica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)