ORLOVI BELOREPANI SPAŠENI SIGURNE SMRTI: U ataru nedaleko od Odžaka pronađene dve strogo zaštićene ptice

LJ.P.

17. 05. 2021. u 12:43

ZAHVALJUJU brzoj i zajedničkoj intervenciji Republičke i Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine, Šumarsko – lovne inspekcije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirde, LU „Mostonga“ i Veterinarske ambulante „Šapica“ iz Odžaka, 13. maja, dva orla belorepana su psašena od skoro sigurne smrti.

ОРЛОВИ БЕЛОРЕПАНИ СПАШЕНИ СИГУРНЕ СМРТИ: У атару недалеко од Оџака пронађене две строго заштићене птице

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Obavljajući redovne lovočuvarske poslove, Damir Ivanović iz LU „Mostonga“ je primetio u ataru između Odžaka, Karavukova i Srpskog Miletića, dva belorepana kako leže jedan do drugog, što je kod njega izazvalo sumnju da nešto nije u redu. Prizor koji je video, odmah je i prijavio svojim nadređenima, koji su o svemu obavestili Republičke i Pokrajinske inspekcijske organe.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

S obzirom na to da se sve dešava oko 20 časova, kao i na urgentnost same situacije gde se dva orla nalaze u ropcu za život, kako navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, ključni faktor je bilo vreme za koje će im se pružiti prva pomoć. Okolnosti na licu mesta i položaj u kojem su nađene ptice ukazivale su na potencijalno trovanje pesticidima i to najverovatnije kroz lanac ishrane.

Prema instrukcijama Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, lovočuvar je ptice odneo do prve dostupne veterinrske ambulante „Šapica“ u Odžacima, gde im je Tanja Jovanović dr vet. medicine, pružila prvu pomoć. Ptice su tu dočekale jutro, do dolaska Tima za zbrinjavanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta životinja iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

- Orlovi belorepani se trenutno nalaze u Prihvatilištu ZOO vrta Palić, gde će i ostati na lečenju do oporavka, a nakon toga biće vraćeni u prirodu -predočavaju stručnjaci Pokrajinskog zavoda z zaštitu prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Kika

17.05.2021. 18:23

Dosta vise sa pesticidima, ima drugih opcija! Obrazujte se, potrudite se, potrovacete i svoju decu i sve oko sebe. Majko mila, sto neduzni da plate glavom... Sve pohvale onima koji su pomogli!