NAŠI SENIORI - MAJA VOLK: Savršen život postoji, samo ga treba pronaći

J. DINČIĆ

14. 05. 2021. u 11:37

DA dan traje 48 sati ona bi uspela da ispuni svaki minut pozitivnom energijom.

НАШИ СЕНИОРИ - МАЈА ВОЛК: Савршен живот постоји, само га треба пронаћи

Foto Privatna arhiva

Uvek nasmejana, vesela i raspoložena Maja Volk, doktor nauka, scenarista, univerzitetska profesorka i književnica, u razgovoru za "Novosti" ističe da recept za savršen život postoji kao i da je sakriven negde u nama, samo treba da ga pronađemo i otključamo pravi fajl koji ga skriva.

- Savršen život je kad si zdrav, vitalan, pun ideja, raspoložen, vedar, pozitivan uprkos dnevnim problemima, zato moramo da naučimo da odmaramo, predahnemo, da se onda nadahnemo i stvorimo nešto što ima smisla - ističe Maja koja slobodno vreme ovih dana provodi u društvu šestomesečnog unuka Luke.

- Ako sam u Beogradu, ustajem oko šest, odradim malo vežbe jer mi već u pola sedam stiže nasmejani, čili i orni Luka sa kojim se igram, sviram, pevam do ručka, kad po njega stižu mama i tata. U predahu odgovaram na poruke, montiram video--klipove za "Jutjub", pišem i istražujem. Rano odlazim u krevet i gledam do besvesti po milioniti put "Zvezdane staze", što me uvek uspava za pet minuta.

(NE)ZDRAVE DRUŠTVENE MREŽE

Društvene mreže su po Majinom mišljenju jedna pasivna aktivnost, ne mnogo zdrava ni za oči ni za telo.

- Ako možemo da iskombinujemo i jedno i drugo, onda je to dobra prilika da se nešto nauči, pogleda, informiše i primeni u stvarnosti, ali ako smo se zadržali kao na daljinskom pa samo menjamo kanale i tako lutamo "Fejsbukom" ili "Instagramom", onda to baš i nema mnogo smisla.

Svakodnevne rutine se minimalno izmene kada ode u sopotsko selo Babe, gde voli da provodi vreme. Dnevno pređe po 14.000 koraka, ima radionice žive biljne hrane sa gostima, zajedno rade vežbe za oči, stajaća joga je deo rutine kao i kosmonautske vežbe. Sa dolaskom lepog vremena plivanje je redovna aktivnost. Čvrstog je stava da penzija ne znači prestanak rada ni života, ali ako se ljudi opuste i upadnu u letargiju, začas im mozak strada.

Foto Privatna arhiva

- Dolazim iz umetničke porodice u kojoj je ona značila samo dobitak vremena za više rada, da treba raditi ono što voliš do kraja života, zato su hobiji i strast prema nečemu mnogo važni jer to je ono što sada ima priliku da se razvije i razbukta - sa osmehom dodaje naša sagovornica.

- Moja mama je poslednju knjigu napisala pred smrt, u 81, a tata je prestao da piše u 88. godini samo zato što ne vidi dobro. Moj cilj je da budem vitalna do kraja i da se ugasim prirodno, a ne od bolesti. Uslov za to je neprestana mentalna i fizička aktivnost.

ZASLUŽENU PENZIJU I DALjE ČEKA

IAKO se iza nje nalazi 40 godina radnog staža, zasluženu penziju još uvek nije dobila i to zbog birokratske greške:

- U Fondu PIO, kada su računali radni staž, pogrešili su i rekli da mi nedostaje još osam meseci do penzije. Sad sam nezaposlena i moram da radim da preživim do sledećeg maja, kada ću moći da odem u redovnu penziju.

Dodaje i da su penzionerski dani idealni da se svi prisete šta su to nekada strasno voleli, a nisu imali vremena da realizuju. Planinarenje, druženje sa ljudima, pevanje u horu, učenje zanata, besplatni kursevi za penzionere od tai-džija do keramike.

Majin savet za svež izgled su prirodni preparati, umivanje prirodnim sapunom od aktivnog uglja ili lavande, maske za lice od kora banane, jagoda, avokada, krastavca. Uz to - prirodne kreme od smilja ili konoplje, i svakako vežbanje svega, od joge za lice do vežbi snage sa malim tegovima, kardio vežbe, hodanje, plivanje, trčanje, bicikl, trenažer i opuštanja uz meditacije, molitve i duhovni odmor.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio