TRI KLJUČNA FAKTORA BITNA SU ZA OBOLEVANJE OD KORONE: Samo na jedan od njih ne možemo da utičemo!

Novosti online

08. 05. 2021. u 17:32

VEROVATNOĆA obolevanja od kovida 19 zavisi od tri faktora - naše genetske predispozicije, okolnosti pod kojima živimo i načina na koji živimo.

ТРИ КЉУЧНА ФАКТОРА БИТНА СУ ЗА ОБОЛЕВАЊЕ ОД КОРОНЕ: Само на један од њих не можемо да утичемо!

Foto: Printscreen/RTS

Ovo tvrdi direktorka Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Snežana Pajović.

- Genetski profil svakog od nas nosi određene zapise u genima, koji određuju da li postoji veća ili manja predispozicija za oboljevanje od kovida 19. Genetski markeri jasno ukazuju na mogući tok razvoja i toka oboljenja, što omogućava da se deluje preventivno, kako bi klinička slika bila blaža - rekla je Snežana Pajović gostujući u Beogradskoj hronici RTS.

Prema njenim rečima, "genetska predispozicija, odnosno prisustvo gena koji kodiraju celokupni naš imuni odgovor i antioksidativnu odbranu su osnovni parametri koji ukazuju zašto neko ima slabiju, a neko drastičnu sliku kovid oboljenja".

Kako kaže, okolnosti podrazumevaju faktore sredine, koja i te kako utiče da li će se ispoljiti takozvani loši geni koje svako od nas ima u okviru genoma.

- Spoljašnji faktori sredine takođe mogu da utiču na ispoljavanje loših gena ili na njihovo suprimiranje. Konačno, treći faktor je način života, a to znači kako se hranimo, koje bioaktivne komponente ta hrana sadrži, pre svega antioksidanse, koliko dugo spavamo, kakva je naša fizička aktivnost.

Ovo je samo deo istraživanja na kome rade stručnjaci iz Laboratorije za radiobiologiju i molekularnu genetiku Instituta "Vinča", a aktivni su i na testiranju lekova protiv kovida 19 koji su već u upotrebi i to u saradnji sa kolegama iz Teksasa.

Naučno-istraživački rad na ovom projektu trajaće oko 18 meseci, a kako kaže, rezultati ovakvih istraživanja mogu značajno da pomognu i u proceni primene postojećih lekova u borbi protiv kovida 19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života