NIJE BAUK, VEĆ UMETNOST: Manifestacija "Maj mesec matematike", deseta po redu, trajaće do kraja maja

D.B.M.

06. 05. 2021. u 17:37

MNOGIMA deluje neverovatno, ali matematika i umetnost su tesno povezani. Upravo to je tema ovogodišnje najveće nacionalne naučnopopularne manifestacije "Maj mesec matematike - M3" koju organizuje Centar za promociju nauke u saradnji sa Matematičkim institutom SANU. Inspiraciju su pronašli tokom nedavnog obeležavanja stogodišnjice Ajnštajnove teorije relativnosti, koja je zahtevala novu fiziku i nove matematičke proračune kako bi se prostor i vreme doveli u neraskidivu vezu.

НИЈЕ БАУК, ВЕЋ УМЕТНОСТ: Манифестација Мај месец математике, десета по реду, трајаће до краја маја

FOTO: Promo

Jubilarna manifestacija, deseta po redu, počeće 10. maja i trajaće do kraja meseca. Program će se odvijati na više lokacija u Beogradu (Naučni klub Beograd, Beogradska tvrđava i park Kalemegdan, Knez Mihailova i Matematički institut SANU).

Publika će moći da pogleda interaktivnu izložbu autora dr Andreasa Meta "Matematika i muzika" u Matematičkom institutu SANU", kao i autorsku izložbu 11 matematičara svih zemalja sveta "Poetični svetovi matematičkih teorija", u parku Kalemegdan. Promocija knjige "Iza kulise stvaralaštva" francuskog matematičara dr Sedrik Vilanija i kompozitora Karola Befa održaće se 22. maja u Kolarčevoj zadužbini.

Pored glavnog programa, za posetioce su pripremljene otvorene radionice - istraživaće, između ostalog, džepove Beogradske tvrđave očima Harija Potera, ali i detektivske zagonetke u duhu romana Agate Kristi. Osim toga, očekuju ih predavanja domaćih matematičara na letnjoj sceni Kalemegdana - saznaće da li nam je tesno u tri dimenzije, o kovidu-19 između matematike i Fejsbuka, umetnosti i matematici... U okviru manifestacije biće organizovano i deset matematičkih šetnji Beogradom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...