PROFESOR KOČOVIĆ IMA NOVU PROGNOZU: Stručnjak otkriva kada ćemo moći da predahnemo od korone!

Novosti online

03. 05. 2021. u 10:52

PROFESOR Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije kaže da će broj novozaraženih virusom korona i u narednom periodu da opada.

ПРОФЕСОР КОЧОВИЋ ИМА НОВУ ПРОГНОЗУ: Стручњак открива када ћемо моћи да предахнемо од короне!

Foto: Jutjub/Printskrin

On predviđa da bi krajem maja i početkom juna trebalo da uđemo u mirnije vode kada je reč o broju novozaraženih. 

- Glavni broj zaraženih stiže iz Azije, oko 60 odsto, a brojke opadaju u Evropi, kao i u Srbiji. Kod nas je taj pad baš lagan, a moglo bi da ide i brže - ističe prof. Kočović. 

Kako je objasnio, Srbija bi mogla da dostigne 33 odsto vakcinisanih, oko 10. jula.

- To je onih izraelskih 33 odsto, oni su tada imali otključavanje. Drugi krug popuštanja mera bio je sa 44 odsto, tada su počeli slobodno da se kreću, a sve mere su ukinute kada su dostigli 51 odsto vakcinisanih - rekao je prof. Kočović.

Što se tiče zemalja u okruženju epidemiološka situacija je lošija u Sloveniji i Hrvatskoj, ali i u Turskoj.

- U Grčkoj je prvu dozu primilo 21 odsto stanovništva, a drugu devet, dok je u Crnoj Gori prvu dozu dobilo 6,4 odsto ljudi, a drugu 3,6 - kazao je profesor. 

Da je sve bolja epidemiološka situacija potvrdio je i direktor Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli dr Aleksandar Stojanović rekao je da je tokom ova tri praznična dana dnevno u kovid ambulantama bilo oko 90 pacijenata, što je, kako ocenjuje jako ohrabrujuće.

Što se vakcinacije tiče, po preporuci od Velikog petka do juče je pauzirano sa vakcinacijom, a danas se proces nastavlja.

- Danas kreće vakcinacija ljudi koji su se preko e-uprave zakazali za 30., revakcinacija pacijenata koji su po spisku bili. Sve vakcine imamo – istakao je on.

Objasnio je i da se situacija menja kod mlađeg dela populacije. - Mlađi su shvatili kako

stoje stvari, a to je ako treba da putuju PCR test je skup, biće festivala, a na koje će moći da idu samo vakcinisani, a prilikom prelaska granice postojaže ulazi za vakcinisane i nevakcinisane i oni sada zbog svega toga drugačije razmišljaju - objasnio je doktor.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)