NAĐITE SNAGU ZA JEDINSTVO I SLOGU: Vaskršnja poslanica patrijarha Porfirija i arhijereja Srpske pravoslavne crkve vernom narodu

V. N.

29. 04. 2021. u 21:15

U PRVOJ vaskršnjoj poslanici od stupanja na dužnost prvog među jednakima, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije sa svim episkopima pozvao je na bratsku slogu, unutrašnje crkveno, a onda i nacionalno, jezičko i kulturno jedinstvo svih.

НАЂИТЕ СНАГУ ЗА ЈЕДИНСТВО И СЛОГУ: Васкршња посланица патријарха Порфирија и архијереја Српске православне цркве верном народу

Foto P. Milošević

"Ne dopustite vremenu i prilikama da vas podele i odvoje jedne od drugih, a time i od Majke Crkve! I pored činjenice da ste stalno pod određenim pritiscima, što među vama izaziva nesuglasice i rasprave, molimo se Vaskrslom Gospodu za vas da u njemu vaskrslome pronađete snagu za svoje jedinstvo i krepost za bratsku slogu", naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je poručio da su misli i molitve SPC ovih dana posvećene ka svim bolesnima, a naročito ificiranima virusom kovid 19, kao i ka svim lekarima i medicinskom osoblju, koji se, kako je naveo, samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu obolele od korone i drugih bolesti.

Poručio je da se danas Crkva posebno molitveno seća na "napaćenu braću i sestre na Kosovu i Metohiji". Njih, kaže, Crkva posebno pozdravlja i ohrabruje da budu čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi. U obraćanju duhovnoj deci, sinovima i kćerima Kosova i Metohije, patrijarh je poručio da je sa njima, kako je naveo, sav srpski narod.

U svoje i u ime svih episkopa, patrijarh Porfirije posebno se obratio svim verujućim "ponosne Crne Gore", uz poziv na jedinstvo i zajedništvo sa svom braćom i sestrama kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji i širom sveta. Porfirije je srdačno pozdravio i braću i sestre u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedoniji.

"Vaskrsli Hristos Gospod neka bude sa svima vama i sa svim ljudima dobre volje oko vas", poručio je patrijarh Porfirije, uz tradicionalni vaskršnji pozdrav: Hristos vaskrese! n

(Poslanicu u celini objavljujemo u sutrašnjem izdanju)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni