GRADIMO ZAJEDNIČKU BUDUĆNOST: Patrijarh Porfirije razgovarao u Beogradu sa delegacijom RS koju je predvodio Dodik

V.N.

29. 04. 2021. u 20:59

REPUBLIKA Srpska i BiH su jedinstven zajednički prostor koji u sebi nosi mnoga afirmisana dobra, ali i prostor koji je nosio dosta nesporazuma, rekao je patrijarh Porfirije, koji se u Beogradu susreo sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i rukovodstvom RS.

ГРАДИМО ЗАЈЕДНИЧКУ БУДУЋНОСТ: Патријарх Порфирије разговарао у Београду са делегацијом РС коју је предводио Додик

Foto Tanjug

- Potrebno je da gradimo zajedničku budućnost, svako svestan svog identiteta - poručio je patrijarh.

On je poželeo radosne i blagoslovene vaskršnje praznike svim pravoslavnim hrišćanima na prostoru BiH, a posebno Republike Srpske, odakle, kako kaže, i sam potiče i time se ponosi. Intenzivne i najprisnije veze sa Republikom Srpskom i mestom porekla održavao je i održava do dana današnjeg.

- Neka mi niko ne zameri to što imam posebne emocije prema Republici Srpskoj i prema čitavoj BiH - rekao je patrijarh.

Ne krije, kazao je, da posebne emocije neguje prema RS i da se Crkva, gde god se nalazi, ne samo u Srbiji, već na svim prostorima bivše Jugoslavije, trudi da neguje svoj pravoslavni identitet.

- Taj nacionalni identitet ukoliko se temelji u duhovnim sferama biće ispravan - rekao je patrijarh. On je, kako je preneo Tanjug, posebno zahvalio Republici Srpskoj koja je prva pritekla u pomoć nakon zemljotresa u Hrvatskoj, Zagrebu i Baniji, gde je on do izbora na patrijaraški tron, obavljao dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.

Radost

Dodik je rekao da je delegacija Republike Srpske, u kojoj su bili predsednica Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković, pozvala patrijarha Porfirija da poseti Republiku Srpsku.

Veruje, kaže, da će se to ubrzo desiti i dodao da će svi u RS biti srećni da patrijarh poseti Banjaluku, Republiku Srpsku i narod koji tamo živi.

Milorad Dodik je izjavio da u Repubici Srpskoj poštuju ono što SPC jeste i što čini za srpski narod, kao i da je ona snažan elemenat srpskog identiteta. On je, kako je preneo Tanjug, istakao da Crkva snažno štiti srpski narod, čuva jezik i kulturu tamo gde, kako je rekao, nedostaju srpske države.

- Ovde smo da pozovemo sve ljude na okupljanje na mir, ljubav i prijateljstvo prema svima, posebno u ovo vreme pandemije - rekao je Dodik.

Poglavar SPC je svim pravoslavnima čestitao Vaskrs, a onima koji nisu te vere požeo da im Bog da zdravlje i ljubav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)