TIODOROVIĆ NAKON SEDNICE KRIZNOG ŠTABA: Evo kada možemo očekivati popuštanje mera (VIDEO)

Novosti online

28. 04. 2021. u 16:50 >> 16:58

SEDNICA Kriznog štaba za borbu sa virusom korona je završena, nakon čega se obratio dr Branislav Tiodorović.

ТИОДОРОВИЋ НАКОН СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Ево када можемо очекивати попуштање мера (ВИДЕО)

Foto: Printscreeen

Zasedanje je počelo u 16 časova u Palati Srbija, a glavna tema su bile mere za predstojeće praznike.

Na početku obraćanja dr Tiodorović je rekao da će restorani najverovatnije biti otvoreni posle 8. maja.

Doktor Tiodorović je istakao da moramo da izbegnemo scenario kakav smo imali ranije svaki put kada je bilo lepo vreme.

- Želim da se prošetamo sa porodicama, da proslavimo velike praznike, ali i da poštujemo mere. Preko 90 odsto pacijenata koji su sada u kovid bolnicama su nevakcinisani. Ovaj podatak ističemo u prvi plan da bi svima bilo potpuno jasno. Fatalno završavaju najčešće nevakcinisani - rekao je Tiodorović.

On je pozvao sve da se vakcinišu, i rekao je da će trenutno u fokusu biti radno aktivno stanovništvo.

- Iznad 75 godina skoro 50 odsto nam je vakcinisano sa obe doze. Taj deo starosne populacije smo zaštitili, jer je on bio najčešće bolestan. Ali slab nam je odgovor u radno aktivnom stanovništvu, pre svega u velikim kolektivima - kazao je Tiodorović.

Epidemiolog je rekao da trenutno ne možemo govoriti o popuštanju mera, i rekao je da se to može očekivati tek kada brojke budu bile daleko manje.

- Kada to bude bilo hiljadu novozaraženih, ili sto, tamo na leto. Inače, ima razloga, ako se bude i dalje spuštao broj novozaraženih, da posle 8. maja ublažavamo mere. To znači da će restorani, kafići zatvorenog tipa moći da rade - kazao je Tiodorović, i pozvao ugostiteljske radnike i muzičare da se vakcinišu.

Epidemiolog je potom istakao da u kovid bolnicama trenutno ima manje pacijenata, i da ima više otpusta nego prijema, ali i da su oni koji su i dalje hospitalizovani uglavnom u ozbiljnom stanju. On je potom pričao i o proizvodnji vakcine "Sputnjik V" na Torlaku.

- Što se tiče proizvodnje "Sputnjika V" na Torlaku to ide dobro, i po svim indicijama to će biti jedan dobar potez, koji će nam omogućiti da budemo sigurniji, ali i da ponudimo svojim susedima deo te sigurnosti - kazao je Tiodorović.

Doktor je potom odgovorio na pitanje o proglašenju pobede nad koronom, i kazao je da nema nikakvog trijumfa dok o tome ne odluči Svetska zdravstvena organizacija.

Tiodorović je zatim govorio i o povlasticama za vakcinisane građane, i rekao je da je to komplikovano etičko i pravno pitanje.

- To je pitanje i onoga što ustav dopušta, i šta zakoni o ljudskim pravima dopuštaju. A ja nisam pravnik. Mislim da je najbolje da to usklađujemo sa Evropom i svetom. Recimo da vakcinisani smeju da idu na utakmice ili koncerte. Ipak, verovatno to nećemo moći da primenimo u svakoj situaciji. Ako neko iz zdravstvenih razloga nije primio vakcinu, i njemu morate obezbediti neke benefite, naravno uz negativan PCR test. Sve to zahteva pravni i etički pristup - istakao je lekar, i potom govorio o "zelenim kartonima", tačnije sertifikatima koji bi bili izdavani vakcinisanima.

- To će tek stručnjaci za IT tehnologije, lekari i pravnici razmatrati. Mi već imamo urađen taj ogledni primerak, ali tu ima još posla i usaglašavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna