SAJ I VOJSKA UPALI, TAOCI OSLOBOĐENI: Uspešno održana vojno-policijska vežba na poligonu Orešac

Tanjug

17. 04. 2021. u 12:47

NA poligonu Orešac kod Vršca, u okviru združene vojno-policijske taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021", u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića prikazana je sposobnost specijalnih jedinica Vojske Srbije i policije za izvođenje protivterorističke akcije i rešavanje talačke situacije.

САЈ И ВОЈСКА УПАЛИ, ТАОЦИ ОСЛОБОЂЕНИ: Успешно одржана војно-полицијска вежба на полигону Орешац

Foto: MO Srbije

Vežba je počela nešto posle 11 časova i u prvom segmentu simulirano je neutralisanje terorista koji su izvršili teroristički napad na faramacetusku industriju u Vršcu i potom se povukli u rejon Orešca.

Vežbu je izvelo nešto više od 200 pripadnika 72. Brigade za specijalne operacije, delovi 63. Padobranske brigade, helikopterska jedinica RV i PVO, te stotinak pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i helikopterske jedinice MUP-a.

Vežba je imala pet segmenata tokom kojih su bezbednosne snage dejstvom iz vazduha, sa kopna i na vodi uz upotrebu osam helikoptera, 22 oklopna borbena vozila "Miloš" i hamer, sedam desantnih čamaca tri sistema bespilotnih jedinica i antidron sistema združenim snagama neutralisali teroriste i rešiti talačku krizu.

FOTO: Ministrastvo odbrane

U scenariju vežbe dva helikopera Gazela su u obližnju reku izbacila desantne jedinice sa čamcima koji su neutralisali deo terorista na obali.

Potom su na teroriste koji su se nalazili u blizini objekata dejstvovala okloplna vozila "Miloš" i hamer, teškim mitraljezima.

Nakon prikaza neutralizacije dela terorista na terenu dva heliokoptera Puma desantirala - izbacila su specijalne timove 72. specijalne brigade i SAJ-a, koji su upali u objekte gde se ostatak terorista zabarikadirao.

Foto: MUP Srbije

Posle neutralizacije te grupe oklopna vozila su snažnom vatrenom podrškom po dubini stvorila prostor da specijalni timovi neutrališu teroriste u narednim objektima.

Policijske snage su zatim prikazale presretanje autobusa u kojima su teroristi vozili taoce i munjevitom akcijom oslobodili taoce i uhapsili teroriste koji su ih držali.

Vežba je završena demostriranjem izvlačenja specijalih antiterorističkih timova helikopterom uz korišćenje specijalnog konopca za evakuaciju - "grozd".

Paralelno sa ovom akcijom propadnici 63. Padobranske brigade i SAJ-a su prikazali padobranski desant radi obezbeđivanja po dubini rejona dejstava ydruyyenih snaga.

Foto: MO Srbije

"Predsedniče i vrhovni komandante, imali ste prikaz da ovde na vojnom kompleksu Orešac vidite i ocenite našu odlučnost, uvežbanost, vatrene mogućsti i svu rešenost pripadnika specijalnih jedinica vojske i policije da shodno naređenjem vrhovne komande uvek i na svakom mestu uspešno odgovorimo na sve rizike i pretnje po bzbednost naše otadžbine Srbije", poručio je na kraju vežbe pukovnik policije Vladan Mirković predsedniku Vučiću.

Cilj združene vežbe je bio da se pokaže odlučnost, uvežbanost sadejstvo, vatrene mogućnosti i spremnost vojske i policije da po naređenju vrhovne komandeodgovore na sve rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije.

Drugi deo združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021" održaće u 12.30 sati na "Pasuljanskim livadama", takođe, u prisuštvu predsednika Vučića.

U vežbi učestvuje ukupno oko 1.500 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

U završnici zajedničke vežbe danas će više od 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika policije, na dva poligona prikazati deo sposobnosti, uvežbanosti, vatrene moći i sadejstva u rešavanju kriznih situacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Luka

17.04.2021. 12:57

Srbija je uložila zadnjih 9 god. značajna novčana sredstva u našu vojsku, kako bi zaštitila svoj narod i svoje granice. Ovakve vojne vežbe pokazatelj su snage, moći i profesionalnosti koje odlikuju naše vojnike, koji štite našu otadžbinu i narod.

Petar

17.04.2021. 12:58

Imamo vojsku koja je jaka, snažna i sposobna da zaštiti, sačuva i odbrani svoju zemlju i narod. Vojska R. Srbije je sve opremljenija, zahvaljujući investicijama države, kako bi se osigurala potpuna sigurnost i bezbednost naših kopnenih i vazdušnih granica i naših života.

MarkoVonSerbia

17.04.2021. 12:59

Danas imamo vojsku Republike Srbije, koja je opremljena savremenom, modernom i novom vojnom opremom i tehnikom, profesionalno obučena i spremna da odgovori na sve potrebne zadatke i potencijalne opasnosti, kako bi sačuvala mir, sigurnost i bezbednost svih građana Srbije.

Ivana

17.04.2021. 15:02

Policija i VS je zaista građanima pokazala da imaju jaku spremnost da sačuvaju mir i stabilnost. Hvala predsedniče što nam pomažete da građani Srbije danas žive bolje.