ZAJEDNIČKI U ODBRANU SRBIJE: Na "Pasuljanskim livadama" i "Orešcu" združena vežba Vojske i pripadnika MUP

R. Dr.

15. 04. 2021. u 09:11

JEDINICE Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova na poligonima "Pasuljanske livade" i "Orešac" izvode združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021". U složenim manevrima koji će svoj vrhunac imati u subotu učestvuje oko 1.200 vojnika, podoficira i oficira VS i oko 300 pripadnika policije.

ЗАЈЕДНИЧКИ У ОДБРАНУ СРБИЈЕ: На Пасуљанским ливадама и Орешцу здружена вежба Војске и припадника МУП

Foto mod.gov.rs

U vežbi učestvuju pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP Srbije. Kako navode u VS i MUP, reč je o vežbi čiji je cilj provera sistema odbrane da odgovori na ugrožavanje bezbednosti države i građana.

- Vežba "Odgovor 2021" ima cilj da sinhronizuje dejstvo vojske i policije u određenim kriznim situacijama - objašnjava zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva VS brigadni general Željko Bilić. - Uspešno ćemo demonstrirati da su dva sistema, koji su oslonac bezbednosti Srbije, sposobni da brzo i efikasno osujete svaku oružanu akciju usmerenu protiv naše zemlje i njenih građana.

General Bilić ističe da će javnost imati priliku da se uveri u moć i efikasnost dejstva jedinica VS, ali i vidi rezultate ulaganja u opremanje i modernizaciju oružanih snaga.

Zamenik komandanta Žandarmerije, pukovnik policije Boro Gladović kaže da je "Odgovor" prilika da se proveri nivo osposobljenosti i sinhronizovanog delovanja vojske i policije.

- Građani su navikli da žandarmeriju gledaju najčešće u policijskim zadacima i akcijama pomoći stanovništvu. Ovom prilikom pokazaćemo i njenu ulogu u odbrani države i građana - kaže Gladović. - Na dva vojna poligona raspoređeno je 220 pripadnika Žandarmerije, oko 80 pripadnika ostalih jedinica MUP, kao i 30 borbenih vozila. U vežbi koristimo najsavremenije naoružanje i opremu koja je nedavno nabavljena i koja povećava nivo sposobnosti.

FINALE U SUBOTU

FINALE velike vežbe na poligonima "Pasuljanske livade" i "Orešac" biće odigrano u subotu, u prisustvu najvišeg državnog i vojnog rukovodstva. Pored izuzetne obučenosti i visokog nivoa sinhronizacije, u subotu će biti predstavljena i efikasnost dejstva dela najsavremenijih sistema naoružanja koje koristi Vojska Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!