ZBOG ČEGA KOVID UBIJA I TRUDNICE? Povećan broj pacijentkinja u drugom stanju kojima treba kiseonik, rizik povećava gojaznost i visok pritisak

I. K. - B. R.

08. 04. 2021. u 09:00

SMRT D.T. (29), koja je pet dana posle prevremenog porođaja, obavljenog kako bi ona bila priključena na respirator, preminula u KBC "Dr Dragiša Mišović" od posledica kovida, na najstrašniji način demantuje ohrabrujuće pretpostavke sa početka epidemije da žene u drugom stanju nisu u posebnom riziku od korone.

ЗБОГ ЧЕГА КОВИД УБИЈА И ТРУДНИЦЕ? Повећан број пацијенткиња у другом стању којима треба кисеоник, ризик повећава гојазност и висок притисак

Ilustracija / Foto Depositphotos

Samo u Srbiji ovo je treći fatalni ishod kod trudnica ili porodilja usled komplikacija kovida. Dva prethodna bila su u julu u Nišu.

Načelnica dečje klinike u beogradskom KBC "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić potvrdila je u sredu smrt porodilje i rekla da beba preminule nije smeštena u dečjoj klinici, u kojoj je 25 pacijenata, već u porodilištu.

U ovoj bolnici na respiratoru je još jedna porodilja J. A. (33), koja je takođe sredinom prošle nedelje porođena carskim rezom, i odmah potom priključena na respirator. Obe bebe su negativne na virus.

- Treba da vode računa i trudnice i porodilje i mala deca i tinejdžeri, pogotovo oni gojazni kod kojih budu najteže kliničke slike - kaže dr Ostojić.- Tim kategorijama bi trebalo pooštriti preporučene mere i zaštititi ih da nemaju kontakte sa koronom.

Profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije, kaže za "Novosti" da se u poslednje vreme povećava broj trudnih pacijentkinja koje usled kovida imaju potrebu za kiseoničnom potporom, pa čak moraju i na respirator:

- Za ovih godinu i više dana koliko nam preti SARS-CoV-2, pokazalo se da i trudnice mogu da razviju težu kliničku sliku. Trudnoća kompromituje imuni odgovor, što bi moglo da bude objašnjenje zašto kod pojedinih dolazi do pojave teških oblika kovida. Naročito su ugrožene trudnice koje imaju veću telesnu težinu, dijabetes i hipertenziju - kaže dr Stefanović.

DILEME OKO VAKCINE

IAKO se sve češće čuje da bi i trudnice trebalo da se vakcinišu, zvaničnog stava još nema.

- Podaci prikupljeni od 40 pacijentkinja koje nisu znale da su trudne kada su vakcinisane pokazuju da su one sasvim uspešno iznele trudnoću i da nije bilo posledica - kaže dr Stefanović. - Na osnovu toga Svetsko udruženje ginekologa i akušera zauzelo je stav da bi lekari trebalo da predlažu vakcinaciju trudnicama. Takav stav zauzimamo i mi u Klinici u Višegradskoj, ali na trudnicama je da odluče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...