PRVANICI UPOZORAVAJU: Nacrt zakona o istopolnim zajednicama pun manjkavosti - PRIMEDBE CRKVE NISU RAZMATRALI:

R. Dr. - V. C. S.

27. 03. 2021. u 10:43

POSLE ključnih primedaba iznetih u javnosti na Nacrt zakona o istopolnim zajednicama - da je neustavan, štetan i usmeren na legalizaciju gej brakova i usvajanje dece - sve je više sumnji i da se rad na tekstu ovog propisa odvijao - mimo pravila.

ПРВАНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Нацрт закона о истополним заједницама пун мањкавости - ПРИМЕДБЕ ЦРКВЕ НИСУ РАЗМАТРАЛИ:

Foto P. Mitić

Poslednja senka sumnje na valjanost procedure pisanja ovog po mnogo čemu kontroverznog akta, stigla je sa saopštenjem Svetog sinoda SPC. "Crkvena vlada" u njemu navodi da je Crkva svoje primedbe blagovremeno i u zakonom predviđenom roku dostavila Vladi Srbije. Više članova radne grupe za pisanje Zakona o istopolnim zajednicama, međutim, potvrdilo je "Novostima" da ovaj materijal do njih - nije stigao.

Sporni termini i verzije

Rad na izradi ovog teksta, čija je sama priroda složena i polemična, obilovao je pravničkim lutanjima i improvizacijama. U postupku izrade radne verzije ovog propisa Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog baratalo je pravno spornim terminima "prednacrt" i "predlog nacrta" zakona, a podjednaka konfuzija vladala je povodom sastava radnih grupa i verzija radnog teksta.

Da stručnjaci okupljeni sa zadatkom da napišu i usaglase zakonski tekst nisu razmatrali primedbe SPC potvrđuje za "Novosti" član ove radne grupe prof. Saša Gajin:

- Stiglo je mnogo primedaba i sugestija i od članova radne grupe, i od predstavnika LGBT organizacija, kao i od drugih udruženja, poput Zavetnika... Svi oni, bez demokratske rasprave i obrazloženja, odbačeni su prostom izjavom ministarke Gordane Čomić - "odbija se". Među njima, međutim, nije bilo primedaba Svetog sinoda. Takođe, nije mi poznato ni da li su one uopšte stigle u Ministarstvo.

Znak pitanja nad mišljenjem Crkve o kompleksnom propisu kakav je zakon o istopolnim zajednicama, međutim, nije jedina mrlja na proceduri pisanja ovog akta. Profesor Gajin navodi da bi, po zakonu, radna grupa morala da raspravlja o svim predlozima i primedbama na određeni propis, ali to nije ispoštovano u ovom slučaju. Članovi radne grupe čak nemaju uvid ni u finalnu verziju teksta. Ne znaju ni da li će im ona biti dostavljena pre nego bude poslata ministarstvima na izjašnjavanje.

Uvid u "crkvene amandmane" nije imao ni Goran Miletić iz organizacije Civil rights defenders, koji je, takođe, član tima za izradu novog propisa.

- Primedbe Crkve, za koje Sinod kaže da su upućene, ja nisam video - jasan je Miletić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju