OBRATITE PAŽNJU NA OVAJ SIMPTOM: Ovo su ključne razlike između kovid i klasične glavobolje

Novosti online

16. 03. 2021. u 00:58

KOVID 19 je bolest organa za disanje koja najčešće pogađa pluća, a uzrokuje je virus SARS-CoV- 2 virus.

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА ОВАЈ СИМПТОМ: Ово су кључне разлике између ковид и класичне главобоље

Foto: Depositphotos

Do sada smo naučili sve tipične simptome, a jedan od njih je i glavobolja. Evo kako da kovid glavobolju razlikujete od one klasične glavobolje ili migrene.

Prema poslednjim istraživanjima glavobolju koja je povezana sa kovidom-19 karakterišu je umeren ili snažan intenzitet, pacijenti osećaju pulsiranje ili pritiskanje na slepočnicama, a glavobolja se pogoršava kada pokušate da se sagnete, prenosi "Healthline".

Takođe, istraživanja su pokazala da se glavobolja javlja kod 11 do 34 odsto pacijenata koji su hospitalizovani zbog kovida-19. Ove procene potvrdila je i Svetska zdravstvena organizacija i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u čijem izveštaju piše da je glavobolja češći simptom kod osoba mlađih od 65 godina. I da se od 55.000 potvrđenih slučajeva glavobolja javlja kod 13,6 odsto pacijnata.

KAKO DA JE RAZLIKUJETE OD MIGRENE?

Suštinska razlika je u tome što se kod klasične migrene javlja osetljivost na zvuk i svetlo, što sa kovid glavoboljom nije slučaj.

Takođe, kovid glavobolju obično prati i povišena temperatura, što sa migrenom, klaster ili tenzionom glavoboljom nije slučaj.

Ako imate glavobolju a strahujete da ste se možda zarazili korona virusom, prvo izmerite temperaturu i pokušajte da tačno detektujete ostale simptome. Ako vam ne smeta svetlost, a uz to imate i jezu, bolove u mišićima, obavezno se testirajte.

Foto: Depositphotos

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)