OBRATITE PAŽNJU NA OVAJ SIMPTOM: Ovo su ključne razlike između kovid i klasične glavobolje

Novosti online

16. 03. 2021. u 00:58

KOVID 19 je bolest organa za disanje koja najčešće pogađa pluća, a uzrokuje je virus SARS-CoV- 2 virus.

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА ОВАЈ СИМПТОМ: Ово су кључне разлике између ковид и класичне главобоље

Foto: Depositphotos

Do sada smo naučili sve tipične simptome, a jedan od njih je i glavobolja. Evo kako da kovid glavobolju razlikujete od one klasične glavobolje ili migrene.

Prema poslednjim istraživanjima glavobolju koja je povezana sa kovidom-19 karakterišu je umeren ili snažan intenzitet, pacijenti osećaju pulsiranje ili pritiskanje na slepočnicama, a glavobolja se pogoršava kada pokušate da se sagnete, prenosi "Healthline".

Takođe, istraživanja su pokazala da se glavobolja javlja kod 11 do 34 odsto pacijenata koji su hospitalizovani zbog kovida-19. Ove procene potvrdila je i Svetska zdravstvena organizacija i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u čijem izveštaju piše da je glavobolja češći simptom kod osoba mlađih od 65 godina. I da se od 55.000 potvrđenih slučajeva glavobolja javlja kod 13,6 odsto pacijnata.

KAKO DA JE RAZLIKUJETE OD MIGRENE?

Suštinska razlika je u tome što se kod klasične migrene javlja osetljivost na zvuk i svetlo, što sa kovid glavoboljom nije slučaj.

Takođe, kovid glavobolju obično prati i povišena temperatura, što sa migrenom, klaster ili tenzionom glavoboljom nije slučaj.

Ako imate glavobolju a strahujete da ste se možda zarazili korona virusom, prvo izmerite temperaturu i pokušajte da tačno detektujete ostale simptome. Ako vam ne smeta svetlost, a uz to imate i jezu, bolove u mišićima, obavezno se testirajte.

Foto: Depositphotos

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju